Makaleler

Published on Eylül 15th, 2020

0

Kuşburnu zamanı – Gül Güzel

Sonbahar çok renkliliği ve kışa hazırlık mevsimi olma özelliğini taşır. Kışlık meyvaların kurutulduğu, turşuların küplerde hazırlandığı, birçok reçelin kavanozlara doldurulduğu bir mesimdir aynı zamanda. Böğürtlenlerin de o güzel görünümünü artık kuşburnu meyvasına bıraktığı zaman olduğu için, üzerine dair birkaç şeye kısaca değinmek istiyorum.

Kuşburnu (Rosa canina)-(Şilan) gül çiçeğinin, yapraklarının hemen altındaki yuvarlak meyve kısmıdır. Batı Asya, Avrupa, Kuzey Afrika’da yetişen, içi tüylü olup, birçok tohum çekirdeği vardır. Bu meyvalar sonbaharda olgunlaşır. Kurutulmuş kuşburnu meyveleri ve tohumlar ilaç yapmak için ve daha farklı şekillerde de kullanılır. Kuşburnunun çiçekleri tıbbi ilaç, parfüm, gülsuyu vb. şekillerde kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere, marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Doğru demlendiğinde ve kararında tüketildiğinde kuşburnunun birçok faydası vardır.

KUŞBURNU HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER:

Kolesterolü düşürücü özelliği vardır

Kuşburnu içerisindeki organik bileşikler ve antioksidan bileşenler, vücudunuzdaki LDL (kötü) kolesterolü azaltır. Böylece kardiyovasküler sisteminizdeki yükü de azaltır. Ayrıca felç geçirme veya kalp krizi geçirme durumunu da asgariye indirir.

Eklem iltihabını hafifletir

Kuşburnu özü, eklem iltihabını hafiflettiği ve eklem hasarını önlediğine inanılan polifenoller ve antosiyaninler içerir. Ayrıca antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini bakımından da zengindir. Antioksidanlar, hücrelerinizde üretilen ve doku hasarına veya hastalığına neden olabilecek zararlı molekülleri (serbest radikalleri) geçersiz kılan maddelerdir. Diğer bir işlevi ise, kıkırdak parçalayan spesifik enzimlerin üretimini azaltabileceğini yapılan deneyimlerde göstermiştir.

Bağışıklığı güçlendirir

Kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi bileşenlerden biri olan zengin bir C vitamini miktarına sahiptir. C vitamini, beyaz kan hücrelerini uyarır ve ayrıca astımın önlenmesi ve solunum sisteminin genel sağlığı için gereklidir. Kuşburnunda bulunan yüksek C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolları hastalıklarından korunabilirsiniz.

Kansere karşı koruma

Kuşburnunun antioksidan özellikleri kanserli hücrelerin oluşumunu engellediği gibi var olan zararlı hücrelerin yayılıp çoğalmasını da engeller.

Diyabet kontrolü

Kuşburnunun, şeker hastalığından muzdarip insanlar için çok önemli olan vücudun kan şekeri seviyesini kesin olarak düzenlediği gösterilmiştir. Vücutta insülin ve glikoz dengesini koruyarak, kan şekerinin ölümcül olabilecek ani düşmeleri veya çıkmalarını önleyebilir.

Cilt bakımı

Kuşburnunun büzücü etkisi cildi elastik tutar, bu yüzden kırışıklıklar oluşmaz. Kusurları kolayca giderir, yanıkları ve izleri iyileştirir, cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlar.

İltihap tedavisi

Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.

Kemik sağlığını geliştirir

C vitamininin en önemli rollerinden biri, kolajen üretimindeki önemli rolüdür. Kolajen, kuşburnunda bulunan diğer önemli minerallerle birlikte, kemik mineral yoğunluğunu koruyarak yaşlanmaya bağlı osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Artrit

Bazı çalışmalar kuşburnunun osteoartrit (aşınma ve yıpranma artriti) ve romatoid artrit (otoimmün bir artrit şekli) semptomlarının tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

KABIZLIK ÇEKİYORSANIZ…

Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahiptir. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürür.

NOT: Kuşburnunun yoğun olarak kullanımında bulantı, kusma, baş ağrısı, mide ekşimesi ve uykusuzluk gibi bir takım yan etkileri de tespit edilmiştir. Onun için Kuşburnu aşırı şekilde tüketilmemeli ve hatta kullanımıyla ilgili  doktorunuza danışmakta da fayda vardır.

Kuşburnu çayı

İyi bir kuşburnu çayı hazırlamak için yarım litre kaynamış su içine iki yemek kaşığı kurutulmuş ve ezilmiş kuşburnu atmanız yeterli olacaktır. Ateşin üzerinden alıp 10 dakika sonra keyifle içebilirsiniz. Farklı tatlar elde etmek için bir çay kaşığı kuru nane veya benzeri baharat ekleyebilirsiniz.

Ancak kuşburnu çayı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta kuşburnu meyvesinin çok uzun süre yüksek ısıya maruz bırakılmaması. Çünkü yüksek ısıda kuşburnunun içindeki vitaminler kaybolur ve besin değeri azalır.

Diğer bir husus da alüminyum tencere kullanılmamasıdır. Alüminyum ile temas eden kuşburnu bünyesindeki C vitaminini kaybedebilir ve ayrıca bu şekilde hazırlanan kuşburnu çayının rengi de istenildiği gibi olmayabilir.

Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.

Kuşburnu Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuşburnu reçeli eşsiz tadıyla ve çok hoş kokusuyla inanılmaz ve kolay yapılan bir reçeldir.

MALZEMELER:

1 kilo kuşburnu, 1 kilo toz şeker, Yarım limon, Su

YAPILIŞI:

1. Taze kuşburnu meyvelerini ikiye bölerek içlerinden çekirdeklerini çıkarın.

2. Temizlemiş olduğunuz kuşburnu meyvelerini su altında güzelce yıkayın.

3. Temizlenmiş olan kuşburnu meyvelerini yeteri miktar su eşliğinde 20 dakika haşlayın.

4. Kuşburnu meyveleri yumuşamış olacaktır. Suyunu süzün ve kuşburnu tanelerini süzgeçten geçirin.

5. Eğer taneli kuşburnu reçeli istiyorsanız, kuşburnu meyvelerini haşladıktan sonra süzgeçten geçirmenize gerek yoktur.

6. Kuşburnunu reçel tenceresine alın. İçerisine şeker ve limon suyunu ilave edin.

7. Ocağı orta ateşe getirerek kuşburnu reçelinizi yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın.

8. Reçeliniz istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın. Kuşburnu reçelini uzun süre kaynatırsanız C vitamini değeri çok fazla yok olur. O nedenle, uzun süre kaynatmaktan kaçının.

9. Kuşburnu reçelini temiz kavanozlara dökün ve kapağını kapatarak ters çevirin.

Soğuyan kuşburnu reçelinizi kuru, nemsiz ve serin bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin. Buzdolabında da saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Gül Güzel – 15.09.2020

Tags:


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑