İnsan Hakları

Published on Nisan 17th, 2021

0

26 yıllık talep: Babamızın bir mezarı olsun

Cumartesi Anneleri 838 hafta açıklaması 26 yıldır akıbeti öğrenilemeyen Kadir Keremoğlu dosyası ele alındı. Babası ve tüm kayıplar için mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altın çizen Bahattin Keremoğlu, “Evlatlarımızla, torunlarımızla adalet mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerini öğrenmek ve faillerin adalet karşısında hesap vermesi için mücadele yürüten Cumartesi Anneleri eylemlerinin 838. haftasında. Kayıp yakınları bu hafta namaz kılmak için evinden çıkan ve bir daha dönemeyen Kadir Keremoğlu ailesinin, “Başında dua okuyacağımız bir mezarımız olsun istiyoruz, adalet istiyoruz” çığlığına ses oldu. 

‘EVLATLARIMIZLA, TORUNLARIMIZLA ADALET ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamada söz alan babası için 26 yıl adalet arayışını sürdüren Bahattin Keremoğlu, çaldıkları tüm kapıların yüzlerine kapandığını kaydetti. “26 yıl geçti, 50 yıl da geçse evlatlarımızla, torunlarımızla devam edeceğiz” diyen Keremoğlu, tüm kayıpların faillerinin belli olduğunu ve adalet sağlanana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi. Keremoğlu, “Tek istediğimiz şey babamızın bir mezarının olması, başka bir şey değil, adalet istiyoruz” dedi. 

Hakkari Barosu avukatlarından Hamdi Polat, 2012 yılından bu yana idari yargıdaki dosyayı takip ettiğini kaydetti. 18 yıl boyunca yapılan tüm başvurulan reddedildiğinin altını çizdi. 

‘İNKAR VE CEZASIZLIĞA SON VERİN, GÖREVLERİNİZİ YERİNE GETİRİN’
838. haftanın basın metnini okuyan Zin Demir, yetkililere seslendi. “838. haftamızda Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açıklanması ve adaletin sağlanması için devleti yönetenleri ve yargı makamlarını  inkara ve cezasızlığa son vererek görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” diyen Demir, kaç yıl geçerse geçsi gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklanana, failler yargılanana kadar mücadele edeceklerini ve kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

NE OLMUŞTU?
Yüksekovalı olan Keremoğlu ailesi Van’da yaşıyordu. Varlıklı olan aileyi tehdit eden JİTEM bağlantılı kişiler, “ölüm listesinde adınız var” diyerek haraç istiyordu. Aile haraç vermeyi reddedince onların hedefi haline geldi.

75 yaşındaki iş insanı Kadir Keremoğlu 14 Nisan 1995 tarihinde namaz kılmak için Van merkezdeki Keremoğlu Camisine gitti. Cami çıkışı 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros ve ona eşlik eden 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafından kaçırıldı. Aile yaptığı araştırma sonucunda; Keremoğlu’nu kaçıranların onu Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim ettiğini, ardından önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendi. Aile ayrıca kaçırma olayına karışan JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.

Van Emniyet Müdürü, Van Valisi ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile bu bilgileri paylaşarak babalarının bulunmasını istedi. Ayrıca ilgili tüm kurumlara başvurdu.

Değişik tarihlerde aile ile iletişim kuran ve kendilerini özel harp dairesi ve istihbarat mensubu olarak tanıtan kişiler  ile Yarbay rütbeli bir subay, babalarını teslim etmek için onlardan fidye istedi. Olay, Aktüel Dergisi’nin 285 ve 286 sayılı nüshalarında detaylarıyla yer aldı. Keremoğlu Ailesi 13 Ocak 1997 tarihinde TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifade de yaşananları anlattı ve zanlıların isimlerini açıkladı.

Ancak ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Diyarbakır, Hakkari ve Van adliyeleri arasında gidip gelen dosyada Kadir Keremoğlu’nun akıbetinin açığa çıkartılmasını, sorumlu olanların cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir yargılama faaliyeti yürütülmesi. Yargısal yolların tüketilmesi üzerine dava 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddederek iç hukuk yollarını tamamen kapattı. Dava AİHM’e taşındı. 

(ETHA)

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑