Güncel

Published on Kasım 24th, 2021

0

Sancar: Derhal seçime gidilmeli

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İktidarın savaşa, yandaşa ve ranta ayırdığı kaynaklar ülkeyi yangın yerine dönüştürdü” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Merkez Yürütme Kurulu (MYK), eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında olağanüstü toplandı.

 Toplantının arasında basın toplantısı düzenleyen Sancar, açıklama yaptı.

MYK’yi acil olarak toplantıya çağırdıklarını ifade eden Sancar, “Gündemimiz belli.  Dünden beri canlı bir şekilde hepimizin izlediği bir çöküşü değerlendirdik. Ülke de ekonomi de çöküyor. Sadece ekonomi değil toplumsal ve siyasal sistem de çöküyor” dedi.
Çok boyutlu krizle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Sancar, “Bunu uzun zamandır anlatıyoruz. Bu çoklu krizin esas kaynağının iktidar politikaları ve mevcut sistem olduğunu her vesileyle söylüyor. Aylardan ve yıllardan beri bu günlerin geleceğini, gelmekte olduğunu ısrarla belirtiyoruz. Sahada çeşitli konularda buluşmalar gerçekleştirdik. Emekçilerle, esnafla, çeşitli toplum kesimleriyle görüşmeler yaptık. Bunu son yaz ayları döneminde yine yoğun bir şekilde yaptık. Orada gördüğümüz tablo, halkın her geçen gün daha fazla yoksullaştığı, ekonominin her geçen gün daha fazla çöküşe doğru ilerlediği idi. Ekonomik çöküş derken bunu açık ifade etmekte fayda var çöken sistemin kendisi tek adam rejimi ve onun izlediği politikalarıdır” ifadelerini kullandı.

 ‘ÇÖKÜŞÜ HALKA YIKMA DERDİNDELER’

Sancar, şunları söyledi:

“Ama tek adam rejimi ve yandaşları bu çöküşün bütün maliyetini halka, emekçilere yoksullara çıkarma derdindedir, peşindedir. Halkı enkaz altında bırakmayı kafasına koymuş bunu göze almış planlı bir politika ile karşı karşıyayız. Döviz kurlarındaki oynama bunun zirvesini oluşturmaktadır. Sadece bir günde gerçekleşen artışların bile Türkiye halkına, toplumuna nasıl ağır bir bedel olarak geri döndüğünü rakamlarla anlatmayacağız. Bunu her an, her gün her alanda halkımız zaten yaşamaktadır. Sadece son bir aydaki kur artışı ya da TL’nin değer kaybı Türkiye’nin dış borcunu 2022 Merkez Yönetim Bütçesi kadar artırmıştır. Yani 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi artık anlamını kaybetmiş durumdadır. Karaborsadan söz ediliyor, bunu zaten sokağa çıktığınızda görüyorsunuz. Ürünlere sınırlama getiriliyor, fiyatlar günlük değişiyor hata ekonomide Fiyat kavramı bile ortadan kalktı bu her türlü fırsatçılığa soygun zeminini iyice hazır hale getiriyor. Bizler HDP olarak halkın karşı karşıya bırakıldığı bu yıkama karşı neler yapabileceğimizi tartışmak üzere MYK toplantımızı gerçekleştirdik. Buradan çeşitli kararlarla çıkıyoruz. Toplantının ilk bölümünde çıkanları paylaşacağız.

‘SAVAŞ, YANDAŞ, RANT!’

Bugün yaşananların hiçbiri sürpriz değil. İktidar 3 temel unsura yaslanıyor; savaş, yandaş ve rant. Bu iktidarın savaşa, yandaşa ve ranta ayırdığı kaynaklar ülkenin bir yangın yerine dönmesine neden oluyor. Bu politikalar ekonomik çöküşü beraberinde getirmiş, siyasi çöküşü de aynı anda yaşatmaktadır. Toplumsal bir krizle karşı karşıya olduğumuz gerçeğini buradan hatırlatmak istiyoruz. Burada yapılması gereken ilk iş, bu iktidarın derhal istifa etmesi ve bununla birlikte derhal seçim kararı almasıdır. Eğer iktidar, Cumhurbaşkanı istifa etmez ve derhal seçim kararı almazsa görev muhalefet partilerine düşüyor. Bizim parlamentoda olan muhalefet partilerine çağrımız, gelin, derhal seçim önergesini ortak hazırlayıp Meclis’e sunalım. Eğer Cumhurbaşkanı seçim kararı almıyor ve istifa etmiyorsa o zaman Meclis devreye girmelidir. Bütün muhalefet partileri seçim önergesini ortak hazırlamalı ve Meclise sunmalıdır.”

(ANF)

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑