Avrupa

Published on Eylül 24th, 2021

0

AB’de gazetecilere yönelik saldırılar ve basın özgürlüğü tartışıldı

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC), AB genelinde gazetecilere yönelik artan saldırılarla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC), Avrupa Birliği (AB) genelinde gazetecilere yönelik artan saldırılarla ilgili basın özgürlüğünü, gazetecilerin güvenliğini ve medya çoğulculuğunu desteklemek için bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2015’ten bu yana 16 gazetecinin öldürüldüğü ve cezasızlığın hüküm sürdüğü düşmanca ortam hakkında bilgi verirken, toplantıda Avrupa’da medya özgürlüğü ve çeşitliliğinin güvence altına alınmasına ilişkin kararlar kabul edildi. 

EESC, medya özgürlüğünü ve medya çoğulluğunu korumak için gereken acil adımları ve tüm üye devletlerin gerekli önlemleri almasını sağlamanın yollarını tartışmak üzere toplandı. EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez ve RSF Brüksel Ofisi başkanı Julie Majerczak’ın da kaldığı toplantıda gazetecilerin güvenliğine ilişkin tavsiyeler, güçlü bir Medya Özgürlüğü Yasası ve üye devletlerin eylemlerini izleyecek bir mekanizmanın önemi vurgulandı.

DÜŞÜK ÜCRET, AZALAN BAĞIMSIZLIK, ARTAN DEZENFORMASYON

Toplantıda EESC Başkanı Christa Schweng, gazetecilerin düşük ücretle çalıştığını, değişen iş yapılarını, medya sahipliği konsantrasyonu, azalan bağımsızlık, artan dezenformasyon ve sosyal ağlarda nefret söyleminin artığını belirtti. 

Raportör Christian Moos medya özgürlüğünü engelleyen ülkelerin AB’den dışlanması gerektiğini aktararak Macaristan ve Polonya’nın, medya özgürlüğünü aktif olarak yok ettiği bilgisini verdi. 

Ricardo Gutiérrez ise “Gazetecilik kamu yararıdır” sloganını bir kez daha hatırlatarak Avrupa Konseyi platformunun veya Medya Özgürlüğü Hızlı Müdahale izleme araçlarının verilerine dayanarak, basın özgürlüğünün Avrupa’nın her yerinde tehdit altında olduğunu belirtti.  Gutiérrez ayrıca, Komisyon’u AB Medya Özgürlüğü Yasası taslağının hazırlanmasında gazetecileri temsil eden kuruluşlara danışmaya ve gazetecileri korumaya yönelik tavsiyeleri uygulamalarını değerlendirmek için bir prosedür oluşturmaya çağırdı.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ EN ÜSTE KOYUN”

Toplantıda artan saldırılara, medya ve gazetecilere yönelik sınırlamalara ve baskılara karşı koymak için atılması gereken adımlar şöyle sıralandı: 

  • Gazetecilere yönelik her türlü saldırıya son verin.
  • Failleri mahkum etmek için mümkün olan araçları daha iyi kullanın.
  • Finansal destek, eğitim ve değişim yoluyla kaliteli gazeteciliği daha iyi destekleyin.
  • Medya çeşitliliği için yeni ekonomik modeller.
  • Kapsayıcı ve herkes için bilgi edinme hakkını savunun.
  • Medya özgürlüğünü gündemimizin en üstüne koymaya devam edin.

(Evrensel)

Foto: moritz320 – Pixabay

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑