Ekoloji

Published on Mart 3rd, 2021

0

Afrika’dan Fransa’ya gelen toz bulutunda radyoaktif kalıntılar çıktı

Sahra Çölü’nden Şubat ayı başlarında Fransa’ya gelen toz, 1960 yılında bölgede gerçekleştirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntılarını da ülkeye taşıdı.

Fransa’nın güney ve güney doğu bölgeleri şubat ayı başlarında Sahra Çölü’nden gelen toz bulutu ile kaplanmıştı. Atmosferi kaplayan toz bulutunda radyoaktif maddeler tespit edildi.

Daha ilginç olanı ise toz bulutlarında Sezyum 137 (Caesium 137) radyoaktif kalıntılarının Fransa’nın 1960 yıllarında Cezayir’de gerçekleştirdiği nükleer denemelerden gelmesi. Fransa’da radyoaktivite kontrolü yapan ACRO derneğine göre analiz edilen örneklerde kesin bir şekilde Sezyum 137 kalıntıları tespit edildi.

Caen Üniversitesi’nde Radyoloji Uzmanı olarak çalışan Pierre Barbey, bulunan Sezyum 137 elementin aynısının 2011 yılında Japonya’nın Fukushima kentinde meydana gelen nükleer santral kazasında da atmosfere yayıldığını dile getirdi.

‘YILLAR ÖNCE YAPTIKLARIMIZ BİZE GERİ DÖNÜYOR’

Barbey, söz konusu maddede bulunan radyoaktif kalıntıların oranının insan sağlına zarar verecek seviyede olmadığına dikkat çekti.

Fransa’nın 1960 yıllarında Cezayir’in güneyinde nükleer deneme yaptığını hatırlatan Barbey, “Yıllar önce yaptıklarımız bugün bir bumerang gibi geri döndü. Ama asıl endişe verici olan yıllardır yerel halkın çok daha büyük oranla bu radyoaktiviteye maruz kalması” diye konuştu.

SEZYUM 137 NEDİR?

Sezyum 137 isimli madde, ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal element olarak nükleer sanayide kullanılmaya devam ediliyor. Çıplak elle dokunulması halinde saniyeler içinde ölüme neden olabilen sezyum, yan etkileri nedeniyle sıkı denetim altında tutuluyor.

FRANSA AFRİKA’DA 17 ATOM BOMBASI DENEDİ

Fransa 1960 ila 1966 yıllarında, eski sömürgesi Cezayir çölünde toplam 17 nükleer bomba testi yaptı. Fransız ordusunun yaptığı denemelerin Hiroshima patlamasının 3 veya 4 katı olduğu biliniyor.

1966’da Nükleer Test Yasağı Anlaşmasının (CTBT) imzalayan Fransa artık nükleer testler yapmayacağı taahhüdünde bulundu.

Bugüne kadar sonuçlanan 843 tazminat dosyasından Fransa sadece 11 kişiye tazminat ödendi. Bunların ikisi, eski Fransız askeri ve 9’u Fransa için çalışan Polinezyalı işçiydi.

(artıgerçek)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑