İnsan Hakları no image

Published on Ocak 28th, 2021

0

AİHM’e 2020’de en çok başvuru Rusya ve Türkiye’den

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Robert Spano 2020’de mahkemeye yapılan başvuruların yüzde 75’inin Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Romanya’dan geldiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı (AİHM) Robert Spano, mahkemenin 2020’deki faaliyetlerine ilişkin internet üzerinden canlı yayınlanan bir basın toplantısı düzenledi.

Geçtiğimiz yıla ait istatistikleri kamuoyuyla paylaşan Spano Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkeden, AİHM’e en çok başvurunun Rusya ve Türkiye’den yapıldığını söyledi.

Spano istatistikleri vermeden önce, koronavirüs pandemisinin yarattığı küresel sağlık krizine rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin faaliyetlerine devam ettiğini belirterek “Yaşadığımız dönem, bireysel özgürlükler üzerinde kısıtlamalara yol açabileceğinden faaliyetlerimize devam edebilmemiz son derece önemliydi” diye konuştu.

Başvuruların yüzde 75’i dört ülkeden

2020’de AİHM’e taşınan dava sayısında yüzde 6’lık bir azalma olduğunu söyleyen Spano, 41 bin 700 başvuru olduğunu söyledi. 2020’de AİHM’nin 39 bin 190 dosyayı karara bağladığını söyleyen Spano, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme’nin uygulanması ve yorumlanması açısından ciddi sorunlar içeren başvurulara bakan Büyük Daire’ye yapılan başvuruların ise 2019’a oranla yüzde 22 arttığını ve 556’ya ulaştığını ifade etti.

Spano “2019’un sonunda 59 bin 800 bekleyen başvuru vardı. Bu rakam 2020 sonunda 62 bine yükseldi ve bu da yüzde 4’lük bir artışı temsil ediyor” diye konuştu.

“Bekleyen davaların yüzde 70’i 4 ülkeyi ilgilendiriyor” diyen Spano 2020’de mahkemeye yapılan başvuruların yüzde 75’inin ise Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Romanya’dan geldiğini ifade etti.

Spano “13 bin 650 vaka (yüzde 22,4) ile en büyük vaka sağlayıcımız Rusya Federasyonu, ardından 11 bin 750 vaka (yüzde 18,1) ile Türkiye, ardından 10 bin 400 vaka (yüzde 16,7) ile Ukrayna ve 7 bin 550 vaka (yüzde 12,5) ile Romanya”  dedi ve “Türkiye aleyhine yapılan başvurularda 2019’a göre yüzde  27 artış görüyorum” diye konuştu.

Spano, bu artışın genel anlamda, Türkiye mahkemelerinde 15 Temmuz 2016 darbe girişimine ilişkin açılan davaların tamamlanmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin adını vermeden eleştirdi

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde hukukun bağımsızlığının önemine işaret eden Spano, Türkiye’nin adını vermeden, AİHM Büyük Daire tarafından alınan kararların uygulanması zorunluluğuna dikkat çekti.

Spano, Türkiye ile ilgili davalarda en çok ifade özgürlüğü ile ilgili 5 ve 10’uncu maddelerinden ceza verildiğini hatırlattı.

Uygulanmayan AİHM kararları ile ilgili bir soruya da “AİHM Büyük Daire’nin verdiği kararlar kesindir. Ve uygulanma zorunluluğu vardır. Fakat bunun uygulanıp-uygulanmadığını izlemek AİHM’in değil, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin görev alanındadır” dedi.

Spano, çok eleştirilen Türkiye ziyareti ile ilgili olarak da Mahkeme’nin yerel hukuk temsilcileri ile görüşmesinin önemli olduğunu, üye devletlerle diyaloğu güçlendirmek için bunun geleneksel bir yöntem olarak uygulandığını söyledi.

AİHM’nin yıllık raporu için TIKLAYIN

(Bianet)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑