Ekoloji

Published on Aralık 27th, 2020

0

Amazonlar yok ediliyor: Hiçbir şey öğrenmemiş gibiyiz

Amazonlara yapılması planlanan yol projesi yüzlerce canlı türünü ve yerli kabileleri tehdit ediyor. Yaşam savunucuları Brezilya’daki diktatörlük dönemindeki yıkımı hatırlatarak, “O yıllardan hiçbir şey öğrenmemiş gibiyiz” yorumunda bulundular.

Brezilya’da yaşam savunucuları, ırkçı Jair Bolsonaro hükümetinin Amazon ormanlarından geçen 150 kilometre uzunluğundaki yol projesinin bölgede bulunan 3 yerli halka ve bio-çeşitliliğe büyük zarar vereceği konusunda uyarılarda bulundu.

Yol projesiyle Amazonlarda bulunan Acre eyaleti ve Sao Paulu şehrini birbirine bağlayan 4 bin 345 km uzunluğundaki BR-364 otoyolunun uzatılması hedeflenirken, Peru’ya bağlı Pucallpa kasabasıyla bağlantı kurulacak.

Başta devlet başkanı Bolsonaro olmak üzere, yol projesinin destekçileri uzak bölgelerdeki ekonominin büyüyeceğini ve Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunan Peru’nun limanları üzerinden tarım ürünlerinin Çin’e taşınabileceğini savunuyorlar.

KORKUNÇ SONUÇLARI OLACAK
Karara tepki gösteren muhalefet ve yaşam savunucuları, mevcut hükümetin girişimleriyle her gün yok edilen Amazon ormanlarında tahribatın zaten en yüksek seviyeye ulaştığını hatırlatarak, yol projesinin korkunç sonuçları olacağını söylediler.

Yol uzatma projesinin büyük bir kısmı koruma altındaki Serra do Divisor Ulusal Parkı’ndan geçerken, el değmemiş ormanların bu projeyle yok edileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre ulusal park 130 memeli türün yanı sıra, 400 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

The Guardian’da yer alan habere göre bölgede yaşayan yerli halkların liderlerinden biri olan Luís Puwe Puyanawa, projeye karşı olduklarını belirterek, “Gerçek şu ki Acre’de hiç kimsenin bu okyanusaşırı yola ihtiyacı yok. Bizi Peru’ya bağlayan zaten bir yol var. İhtiyaç duyduğumuz tek şey ormanlarımızın terk edilmesi” dedi.

SOS Amazônia isimli çevreci grubun başkanı olan Miguel Scarcello ise projenin Amazon ormanlarını yok edildiği diğer bir zaman olan diktatörlük dönemini hatırlattığını söyleyerek, projeyi ‘sorumsuzluk’ olarak yorumladı. Scarcello, 1964-85 yıllarındaki askeri diktatörlük döneminde yol projeleriyle el değmemiş yağmur ormanlarının ve yerli kabilelerin yok edildiğini söyleyerek, “O yıllardan hiçbir şey öğrenmemiş gibiyiz” diye kaydetti.

Projenin kabul edilmesi durumunda Nukini, Jaminawa ve Poyanawa yerli kabileleri karardan etkilenecek. Geçen ay hükümetin açıkladığı rakamlara göre Amazon ormanları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Londra’nın 7 katı büyüklüğünde ormanlık alan yok edildi.

Bu artışın nedeni olarak Bolsonaro’nun Amazonlarda ağaç kıyımına, maden aranmasına ve çiftlikler açılmasına cezasızlık getirmesi gösteriliyor. Brezilya Uzay Enstitüsü’nün yayınladığı rakamlarda Ağustos 2019 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında 11 bin 88 kilometrekarelik alan yok edildi.

(Etha)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑