Emek

Published on Mayıs 13th, 2020

0

Ankara Valiliği’nden Soma Katliamı Anmasına yasak

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Soma’da yaşamını yitiren madencileri anmak için Ankara’daki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri etkinlik, Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Ankara Valiliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipler Birliği’nin (TTB), Soma katliamının yıl dönümü dolayısıyla Ankara’daki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğine izin vermedi.

Vali Yardımcısı Kemal Karadağ imzasıyla DİSK Ankara Bölge Temsilciliğinin başvurusuna verilen yanıtta, “13 Mayıs 2020 günü saat 12.30’da Madenci Anıtı önünde talep edilen basın açıklaması pandemi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle ‘uygun olmadığı’ hususunda bilgi ve gereğin rica ederim” denildi.

Evrensel’in haberine göre, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, valilikle görüşmelerinde temsili katılım olacağını, fiziki mesafenin dikkat edileceğini söylemelerine rağmen izin verilmediğini dile getirdi.

“Madenlerin çalıştırılması uygun 25 kişi anmak uygun değil”

Koronavirüs salgınının bahane edilerek Soma’da hayatını kaybeden 301 işçinin temsili katılımla anılmasına izin verilmediğini ama maden işçilerinin salgın koşullarında çalıştığını belirten Görgün şöyle konuştu:

“Özel maden işletmelerinde işçiler çalışmaya devam ediyor. Maske verilmesi gibi göstermelik önlemler alınsa da bu süreçte madenlerin çalıştırılması uygun görülüyor da Soma’da hayatını kaybedenleri 25 kişi anmamız mı uygun görülmüyor?”

TIKLAYIN – İşçiler Sesleniyor: “Sesimizi Duyan Var mı?”

Katliamın 6. yılı

13 Mayıs 2014’te, Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı Soma Kömürler İşletmeleri’ne ait maden ocağında yangın çıktı.

Yangın nedeniyle 420 metre derinlikte bulunan, 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla doldu. Bu sırada madende bulunan 800’e yakın işçi mahsur kaldı.

İş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybederken, 486 işçi ise yaraladı. 162 işçi de madenden sağ olarak kurtarıldı.

TIKLAYIN – Soma’nın 5 Yılı

Dava sürecinde neler yaşandı?

301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin 13 Nisan 2015’te başlayan davası, yerel mahkemede 11 Temmuz 2018’de sonuçlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “taksirle insan öldürmekten” 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi.

Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy hakkında ise 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına hükmedildi.

Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2019 tarihli kararında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde bulurken Soma’daki madenin patronu Can Gürkan’ı tahliye etti. Dosya Yargıtay’da.

(bianet / TP)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑