Bilim-Teknik

Published on Eylül 9th, 2020

0

Basit bir kağıdı bilgisayar klavyesine dönüştüren yeni teknoloji

Mühendislerin geliştirdiği baskı teknolojisi çok ince, su geçirmez ve kendi gücünü üreten elektronik devreleri tüm kağıt yüzeylere taşıyabiliyor

Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar, herhangi bir kağıdı ya da kartonu bilgisayar klavyesine, tuş takımına ve diğer kullanımı kolay bilgisayar arayüzlerine dönüştürebilen bir baskı yöntemi geliştirdi.

Yeni teknoloji, hakemli bilim ve mühendislik dergisi Nano Energy’de yayımlanan bir makaleyle paylaşıldı. Endüstri mühendisliği ve biyomedikal mühendislik bölümlerinde doktor öğretim görevlisi olan, makalenin yazarlarından Ramses Martinez şunları söyledi: 

Bu, kendi gücünü sağlayabilen kağıt temelli bir elektronik cihazın ilk kez ortaya çıkışı. Kağıdı yüksek flor içeren moleküllerle kaplayarak su, yağ ve toza karşı dayanaklı olacak şekilde işlemenin bir yöntemini geliştirdik. Bu omnifobik (yağ ve su tutmayan) kaplama, mürekkebin bir katmandan diğerine bulaşmadan çoklu elektronik devre katmanlarını kağıda basmamıza olanak tanıyor.


Martinez bu yeni teknolojinin, kullanıcıyla temastan enerji sağladığını ve bu nedenle harici pil ya da batarya gerektirmeyen dikey basınç sensörlerinin imalatını kolaylaştırdığını ifade etti.

Yeni teknoloji aynı zamanda, kullanımdaki büyük ölçekli baskı süreçleriyle de uyumlu. Yani mevcut karton kaplamalara ya da kağıtlara hızla uygulanabilir ve böylece bunlar, akıllı insan-makine arayüzlerine dönüştürülebilir.

Martinez’e göre söz konusu teknolojinin pratik yaşamda birçok uygulama alanı bulunuyor. Örneğin gelecekte kargo sahiplerinin paketin üzerine parmaklarını dokundurarak gireceği bilgiler, teslimatların doğru kişilere ulaşmasını sağlayabilir.

Martinez ayrıca şunları ekledi:

Ekibimiz bir defterden alınan basit kağıt yapraklarının şarkı seçebileceğiniz ve sesi kısıp açabileceğiniz müzikçalar arayüzlerine dönüştürülebileceğini gösterdi.

(İndependentturkish)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑