Kültür-Sanat

Published on Kasım 20th, 2020

0

Beethoven 250. doğum gününde sempozyumla anılacak

Sempozyuma, Prof. Dr. Cihat Aşkın, Fazıl Say, Rengim Gökmen, Can Deliorman, Ersin Antep gibi isimler katılıyor.

Besteci Ludwig van Beethoven, Trakya Üniversitesince düzenlenecek “250. Doğum Gününde, Türkiye’de Ludwig van Beethoven Sempozyumu” ile anılacak.

Sempozyum, Beethoven’ın, resmi kayıtlara göre doğum gününün tam 250. yıl dönümü olan 17 Aralık 2020 Perşembe günü uzman müzikolog Ersin Antep’in bilimsel koordinatörlüğünde gerçekleşecek.

Düzenleme Kurulu Başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi ve kontrbas sanatçısı Sela Can Dökmeci üstleniyor. Rektör Yardımcısı, Devlet Konservatuvarı Müdürü, Balkan Senfoni Orkestrası Genel Yönetmeni Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in başkanlığında düzenlenen sempozyumda, genel sekreter olarak Doç. Musa Eren İşkodralı’nın yöneticiliğinde ‘Beethoven Eserleri’ başlıklı dinletiler de yer alacak.

Üniversitenin sosyal medya hesaplarından yayımlanacak sempozyuma, keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, piyanist Fazıl Say, orkestra şefi Rengim Gökmen, koro şefi Ahter Destan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Cemi’i Can Deliorman, sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur, halk müziği uzmanı ve müzik eğitimci Mehmet Ali Özdemir, uzman müzikolog Ersin Antep, etnomüzikolog İbrahim Yavuz Yükselsin katılacak.

Beethoven 2020

2020 dünyaca ünlü besteci Ludwig van Beethoven’ın 250. doğum yılı sebebiyle Beethoven Yılı olarak kutlanıyor. Sanatçının doğum yeri Bonn başta olmak üzere, tüm dünyada etkinlikler yapılıyor. 

Klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve besteci Beethoven, Almanya’nın Bonn şehrinde 1770 yılında dünyaya geldi.

Babası ve ilk müzik öğretmeni olan Johann van Beethoven, küçük yaşlarda müziğe olan yeteneğini keşfeder. Sanatçı, 21 yaşında Viyana’ya yerleşti ve orada Joseph Haydn ile çalıştı. Yirmili yaşlarının sonlarına geldiğinde işitme sorunları yaşamaya başladı ve hayatının son zamanlarında neredeyse tamamen sağır oldu.

Ölüm tarihi, 26 Mart 1827’ye dek Viyana’da yaşamını sürdürdü.

Eserleri arasında; “9 senfonisi”, “5 piyano konçertosu”, “32 piyano sonatı”, “16 yaylı dörtlüsü” ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan “Fidelio” yer alır.

(Bianet)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑