Savaş

Published on Ekim 5th, 2020

0

Çatışmalar her yere yayılıyor

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan şiddetli çatışmalar krizi çözümsüzlüğe sürüklüyor. Gence kentine yapılan saldırı, ateşkesin hayati önemde olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında statüsü tartışmalı olan Dağlık Karabağ’da şiddetli çatışmalar bir haftayı geride bırakırken her iki taraf da birbirlerini sivil ölümleriyle suçluyor.

Ermenistan, “Türkiye üzerinden askerlerin gönderildiği” iddiasında ısrarcı olmaya devam ederken Azerbaycan, “Türkiye, Dağlık Karabağ krizinde yer almıyor” diyor. Tüm gelişmeler, çatışmaların krizi derinleştirdiğini ve ateşkes sürecine girilmesi gerektiğini gösteriyor.


GENCE’YE SALDIRI

Çatışmalarda dün en kritik saldırı, Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’ye yapılmasıyla yaşandı. Cephe hattına 70 kilometre uzaklıkta bulunan Gence’de havalimanına yapılan saldırıda, Azerbaycan kaynaklarına göre bir sivil hayatını kaybetti, dört sivil de yaralandı.

Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın lideri Arayik Harutyunyan, havalimanında askeri noktaların hedef alındığını belirterek, “Gence Havalimanı benim emrim üzerine bombalandı, sivillerin ölmemesi için durdurduk, düşman ders almazsa güçlü saldırılara devam ederiz” açıklaması yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınayarak, “Bu saldırı, Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve yasadışı işgalini sürdürmek için insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir” dedi.

PARALI ASKERLER

Dağlık Karabağ bölgesinde Cebrayil-Fuzuli ve Ağdere-Terter bölgesinde yoğunlaşan ancak sivil yerleşim yerlerine de sıçrayan çatışmalarda ‘paralı askerler’ tartışması da gündemden düşmüyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ellerindeki bilgilere göre çatışmalara Türkiye’den yaklaşık 150 üst rütbeli askerin Azerbaycan tarafından katıldığını ileri sürüyor.

Azerbaycan ise Suriye ve Libya’dan paralı askerlerin bölgede çatıştırıldığı iddiasına karşı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “Ermenistan’ın sürekli olarak yönelttiği, Türkiye’nin krize dahil olduğu iddialarının arkasındaki tek amaç, krize başka ülkeleri çekmek” dedi.

ABD, Fransa ve Rusya’dan oluşan Minsk Grubu her iki tarafa da ateşkes çağrılarını yenilerken Azerbaycan, ateşkes müzakereleri için yeni şartlar öne sürdü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, müzakerelerin tek taraflı yürütülemeyeceğini, Bakü’nün karşısında bir partneri olması gerektiğini söyledi.

Aliyev, “Minsk Grubu’nun uzun yıllardır geliştirdiği ilkelere karşı çıkıp müzakereleri bozuyorlarsa, bunun ardından ne konuşabiliriz? Müzakereler tek taraflı yapılamaz. Karşımızda bir partner olmalı. Ancak müzakerelerde Ermenistan şahsında henüz bir partnerimiz yok” açıklaması yaptı. Ermenistan ise Minsk Grubu’nun aracılığıyla müzakere masasına oturmayı kabul etmişti.

‘BARIŞ GÜCÜ’

Ateşkes çağrılarını yineleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise çatışma bölgesine gönderilecek olası bir ‘barış gücü’ askerleri konusunu gündeme getirdi. Peskov, basın mensuplarına verdiği demeçte “Barış gücü sadece her iki tarafının da rızasıyla oraya girebilir” açıklaması yaptı.

(BirGün)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑