Makaleler

Published on Nisan 5th, 2021

0

Cejna Gelé Ezdi Seré Nisané – Gül Güzel


Nisan ayında tabiatın canlanışı ile ağaçlar tomurcuklar, çiçekler açarken, Êzdi  halkı da bu süreçte, yani Nisan ayının ilk çarşamba gününden bir gün önce yumurtalar kaynatıp, rengârenk boyanır….

Paskalya (Ostern) bayramı ve Êzdi halkının “Cejna Seré Nisanê

Anlatımlara göre, Hêk (yumurta) bayramı Êzidi’lerde  5.000 yıldan beri  bayram olarak kutlanıyor…Ama çoğu halkların bu bayramdan pek haberi yoktur veya olmaz. Çünkü bu halk yaşadığı süreç üçünde özellikle islamistlerin soykırımlarına uğradı. Bundan dolayı kendi içine kapanık, dışarıya gelenek, görenek, inanç ve ibadetlerini kapalı- gizli ortamlarda yapmak zorunda kaldı.

3 Ağustos 2014 DAİŞ’in 74. kez Şengal ’de yaptığı soykırım – zulümleriyle dış dünya kendilerini biraz tanımaya başladı. Onun için bütün Hristiyan aleminde Paskal bayramı olarak bilinen bayramın Ezdi halkı tarafından binlerce yıldan beri kutlandığını da yeni yeni öğreniyoruz.

Nisan ayında tabiatın canlanışı ile ağaçlar tomurcuklar, çiçekler açarken, Êzdi  halkı da bu süreçte, yani Nisan ayının ilk çarşamba gününden bir gün önce yumurtalar kaynatıp, rengârenk boyanır. Annelerin kaynatıp boyadığı bu yumurtaları Çarşamba sabahı uyanan çocuklar görür. Renkli yumurtaların sevinciyle çocuklar birbiriyle yarışmalara girerler. Kim daha çok yumurta kırarsa, o kazandığının mutluluğunu yaşar. Bunun yanısıra çeşitli tatlı kekler, bisküvitler pişirilir. Rengârenk sofralar hazırlanıp, karşılıklı ziyaretlerde müzik eşliğinde İNA NİSANE- Nisan başı bayramı kutlamaları yapılır.

En güzel gelin Nisan ayı

Ezdi halkının soykırımlara uğramalarından dolayı tarihlerine dayalı pek yazılı belge bulunmazsa da yaşlıların anlatımına göre: Êzdi’ler dünyanın oluşumunun Çarşamba günü serê Nisanê de şekillendiğine, yumurta ‘nın civciv çıkararak, doğanın oluşumunu simgelediğine inanılır. Bu yüzdendir ki Nisan ayında hiç bir Êzidi evlilik-düğün yapmaz. Çünkü Doğanın,” benden daha güzel gelin olmaz „dediğine saygıyla inanılır…

Êzdi halkının, doğaya olan bu saygısı günümüzde de devam ediyor. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde mülteciler kamplarında da bu geleneklerini sürdürmeye çalışıyorlar…

Yumurta bayramını yalnız Hristiyan bayramı olarak gören veya bilen biz halklar, artık biraz da Êzdi halkının tarihine dönüp bakmalıyız kanımca.

CEJNA GELÊ ÊZDÎ SERÊ NÎSANÊ PÎROZ BE 💐🌻💐


Gül Güzel – 05.04.2021

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑