Çocuk no image

Published on Haziran 12th, 2020

0

Çocuk İşçiliğine Karşı Karikatüristler Eylemde

Cartoons for Change girişimi, dünyanın dört bir yanından karikatüristleri, illüstratörleri ve tüm yaratıcı meslek sahiplerini, çalıştırılan çocukları savunmak üzere yaratıcılıklarını kullanmaya davet ediyor.

Grafik sanatçıları, çocuk işçiliğine karşı mücadele için küresel bir eylem başlattı. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında Cartoons for Change girişimi, dünyanın dört bir yanından karikatüristleri, illüstratörleri ve tüm yaratıcı meslek sahiplerini, çalıştırılan kız ve oğlan çocuğunu savunmak üzere yaratıcılıklarını kullanmaya davet ediyor.

Sevgili karikatüristler,12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Kâr amacıyla sömürülen,savunmasız yüz milyonlarca çocuğun korunmasına,çocuk işçiliğini kınayan karikatürlerinizle yardımcı olmak isterseniz, desteğinizi lütfen bize bildirin

View image on Twitter

Tüm profesyonel karikatürist ve grafik sanatçılarına yönelik olan çağrı ile ilgili olarak Cartoons for Change girişiminin kurucusu Guatemalalı aktivist Fernando Morales-de la Cruz şöyle diyor:

“Emek istismarına uğrayan çocukların gerçek sayısı, ILO çocuk işçiliği verilerinin oldukça üstündedir. Asya’daki gerçek sayı, ILO verilerinden en az yüz milyon fazlayken; Afrika için bu rakam 30 milyondan fazladır.”

BM Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tahminine göre 152 milyondan fazla çocuk işçi var. ILO’nun verilerine göre, çocuk işçiliğinin yüzde 71’i balıkçılık, ormancılık, hayvancılık ve kültür balıkçılığı da dahil olmak üzere tarım alanında yoğunlaşıyor. Çocuk işçilerin yüzde 17’si hizmet sektöründe çalışırken yüzde 12’si madencilik başta olmak üzere sanayi sektöründe çalışıyor. 

“Çikolata ve kahve sektöründe çocuk işçiliği artıyor”


Kostas Koufogiorgios, Yunanistan

Morales-de la Cruz ayrıca çocuk işçiliği ile ilgili şöyle konuştu:

“İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzalanmasından 70 yıl, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin kabul edilmesinden ise 30 yıl sonra, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın desteklenip, teşvik edildiğini iddia ettikleri Birleşmiş Milletler ile dünyanın diğer güç ve nüfuz sahibi merkezlerinde tüketilen kahve, çay ve çikolatanın, çocuk işçiliği ile üretiliyor olması kabul edilemez, zalimce ve kanunlara aykırıdır.

“Yüz milyonlarca kız ve oğlan çocuğunun uğradığı bu istismar acilen durdurulmalı. Çok uluslu şirketler için son derece kârlı olması nedeniyle çikolata ve kahve gibi birçok sektörde, çocuk işçiliği artmaya devam ediyor.”

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑