Makaleler

Published on Ekim 11th, 2021

0

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yı saygıyla anıyoruz | Doğan Özgüden


Tam 50 yıl önce ağır sürgün koşullarında hayata veda eden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yı saygıyla anıyoruz…

Türkiye sosyalist hareketinin en önemli düşünür ve eylem adamlarından Dr. Hikmet Kıvılcımlı bundan tam 50 yıl önce, 12 Mart darbesini izleyen ağır sürgün koşullarında gittikçe vahimleşen sağlık sorunlarıyla mücadele ederken 11 Ekim 1971’de Belgrad’da 69 yaşında hayata veda etmişti.
1902’de doğan Hikmet Kıvılcımlı Türkiye Komünist Partisi’nin ilk liderlerinden biri olarak uzun yıllar hapis yattı. 50’li ve 60’lı yıllarda da Vatan Partisi’ni ve İşsizlik ve Pahalılıkla Mücadele Derneği’ni kurdu. Bu dönemde Türk Solu, Aydınlık, Ant dergileriyle Sosyalist gazetesinde makaleler ve sosyalist hareket üzerine çeşitli kitaplar yazan Kıvılcımlı 12 Mart 1971 darbesinden sonra sürgüne çıkmak zorunda kaldı.
Ciddi sağlık sorunları olan Kıvılcımlı, Sovyetler Birliği ya da Demokratik Alman Cumhuriyeti’ne girerek tedavi görmesi o dönemdeki TKP yönetimi tarafından engellendiği için son çare olarak Yugoslavya’ya sığındı ve 11 Ekim 1971’de o ülkede yaşama veda etti. Cenazesi İstanbul’da toprağa verildi.
Türkiye’de finans kapital üzerine köklü analizleriyle tanınan Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yla yazı kurulu üyemiz Ragıp Zarakolu’nun “burjuvazi üstüne” yaptığı bir söyleşiyi 27 Ocak 1970 tarihli Ant’ta yayınlamıştık.
Daha sonra yine Ragıp’ın önerisi üzerine Kıvılcımlı’nın “27 Mayıs ve Yön hareketinin sınıfsal eleştirisi” adlı eserini 1970 Nisan’ında yayınladık.
Kitabı yayınlamadan önce Kıvılcımlı’yı muayenehanesinde ziyaret ederek saatlerce görüşmüştüm. Bu Türkiye solunun iki farklı kuşağından iki kişinin dertleşme, birbirini daha iyi tanıma ve anlama söyleşisiydi. İstanbul’un tarihi 15-16 Haziran işçi direnişiyle sarsıldığı o yıl ben 34 yaşındaydım, Kıvılcımlı ise tam iki misli, 68 yaşındaydı…
Ant dergisinde ve kitaplarında Koç Holding, OYAK gibi finans kapital kurumlarının içyüzünü ortaya koymuş olmamızdan takdirle bahsetmiş, Türkiye solunun ülke gerçeklerini derinlemesine tanımadan marksist terminolojiyle ağızdan dolma tüfek gibi ahkâm kesenlerin polemikleriyle bir yere varamayacağını söylemişti.
Hiç unutmuyorum, söyleşinin bir yerinde bana “Siz yıllarca günlük gazete yöneticiliği yaptınız. Bu sömürü çarkının nasıl döndürüldüğünü çok iyi tanıyorsunuz. Sola sizin gibi ülke gerçeklerini gün ışığına çıkartacak genç gazeteciler, araştırmacılar kazandırmalısınız” demişti.
Türkiye’de 12 Mart darbesi inmese, sürgünde de ilk yöneticilerinden biri olduğu TKP’nin sağlık durumunu daha da vahimleştiren engellemeleri olmasa, Kıvılcımlı sol düşünce hayatımıza daha bir çok katkılarda bulunmaya devam edebilirdi.
Kendisini saygıyla anıyoruz.


Doğan Özgüden – 11.10.2021

Tags: ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑