Makaleler

Published on Kasım 20th, 2020

0

Dünya Çocuk Hakları Günü – Gül Güzel

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde hedef, çocuk haklarının güçlendirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi.

20 Kasım 2020, yine bazılarına göre bir Dünya Çocuk Hakları Bayramı. Halbuki bayramlar, elde edilen hakların kutlanması için kutlanır. O yüzden bu yıl, 140’tan fazla ülkede, çocukların ihtiyaçları ve çocuk hakları bir günlüğüne odaklanılacak ve insanlar bilinçlendirecek.

Çocuk hakları hala ihlal altında buzdağının yalnızca görünen yüzü

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde, Çocuk hakları geleceği yaratır! sloganı ile çocuk koruyucularına seslenilecek. Örneğin Alman Çocuk Derneği uzun süredir çocuk haklarının Temel Yasaya dahil edilmesi çağrısında bulunuyor. Bu çağrının şimdiye kadar pek yararı olmadıysa da. O yüzden Dernek bu yıl yine, ihmal, istismar ve cinsel şiddete karşı mücadelede, çocukları korumada iyileştirmeler yapılması için özellikle siyaset ortamına çağrıda bulunur. Çünkü çok iyi niyetli kampanyalarıyla Dünya Çocuk Gününün saklayamayacağı birçok şey var: Almanya’da çocuk koruma önlemleri çok iyi bir durumda değil. Son zamanlarda ortaya çıkan büyük skandallar buzdağının yalnızca görünen küçük bir  kısmıdır. Geçen yıl çoğu altı yaşın altında olan 112 çocuk istismar sonucu öldü. Polis istatistikleri, 4.000’den fazla kötü muameleyi ve çocuklara yönelik yaklaşık 16.000 cinsel şiddet vakasını belirtmektedir. Bu istatistikler ışığında, çocuk koruma aktivistleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Gününde kutlama yapmak istemiyorlar.

CLEANVEST araştırmasına göre, Çocuk işçiliğini önleyen yatırım parası yok. Viyana (OTS) – Sömürü ve çocuk işçiliğine karşı koruma örgütü, 21 yıldır yürürlükte olan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bu temel noktası, dünya çapında 5-17 yaş arası 150 milyon kız ve erkek çocuğu için geçerli durumda değildir. 20 Kasım’daki uluslararası çocuk hakları günü  vesilesiyle, uluslararası yardım kuruluşu olan Jugend Eine Welt ise, yaptığı açıklama ile bu Sözleşme’nin 32. Maddesine göre çocuklar için tehlike içeren, sağlıklarına zarar veren, yetişmelerini engelleyen ve gelişimlerini tehlikeye atan durum olarak devam ettiğini, anlaşmanın uygulanmadığını belirtiyor.

Uluslararası devletler topluluğu, diğer şeylerin yanı sıra, 2025 yılına kadar her tür taciz içeren çocuk işçiliğine son verilmesi için SKH’lerle (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri) anlaşmasına uyulmasını hedef alıyor. UNICEF’e göre, son yirmi yılda tüm dünyada çocuk işçiliğiyle mücadelede bazı başarılar elde edildi. Küresel ekonomi için olumsuz sonuçları olan COVID-19 krizi nedeniyle, bu olumlu gelişme artık bir gerileme tehdidi altındadır. Örneğin, işsizlik ve dolayısıyla artan yoksulluk, çocukların aile gelirine katkıda bulunmaları gerektiği anlamına gelebilir.

Uluslararası devletler topluluğu çağrısı

Adil ticaret ürünleri satın alan tüm tüketiciler gibi, finans sektöründeki etik değerlere göre hareket eden yatırımcılar da çocuk işçiliğiyle mücadelede ulusal ve uluslararası önlemler için önemli bir yapı taşıdır. Bu tutumu vurgulamak için Uluslararası devletler topluluğu, 2021 yılını,“Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi İçin Uluslararası Yıl” olarak ilan etti.

Tags:


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑