Afrika

Published on Şubat 15th, 2021

0

Ebola: Gine “salgın” ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü, Gine’de Ebola’nın yeniden canlanmasının “büyük bir endişe kaynağı” olduğunu söylüyor. Ebola’yı en son nerede bırakmıştık? Aşı bulundu mu?

Gine’de, geçen birkaç haftalır süreçte Ebola virüsü sebebiyle üç kişi öldükten ve dört kişi hastalandıktan sonra “salgı” ilanı yapıldı. Bu, 2013-2016’da dünyanın en kötü salgından bu yana virüs sebebiyle gerçekleşen en büyük rakam.

Goueke’da bir cenaze törenine katılan hastalar ishal, kusma ve kanama belirtileri göstermeye başladı. Sağlık bakanlığı, hala hayatta olanların tedavi merkezlerinde izole edildiğini söylüyor.

Bakanlık Pazar günü açıkladığı açıklamada, “Uluslararası sağlık hizmetlerine uygun olarak, Gine hükümeti Ebola salgını ilan etti” açıklaması yaptı.

Cenaze bir hemşireye aitti

1 Şubat’ta cenazesi toprağa verilen kişi, bir sağlık merkezinde hemşireydi ve tedavi için Liberya ve Fildişi Sahili sınırına yakınındaki Nzerekore’ye nakledildikten sonra öldü.

Batı Afrika’daki 2013-2016 Ebola salgını, yoğun sınırlara yakınlığı virüsü kontrol altına alma çabalarını engelleyen Nzerekore’de başlamıştı.

Vakalarının çoğunluğunun Gine, Liberya ve Sierra Leone’de gerçekleştiği salgında en az 11 bin 300 kişi hayatını kaybetti. 

Ebola ile tekrar mücadele etmek, Gine’deki sağlık hizmetlerine COVID-19 salgınıyla mücadele ederken yeni bir cephe oldu. Yaklaşık 12 milyon nüfuslu bir ülke olan Gine, 14 bin 895 koronavirüs enfeksiyonu ve 84 ölüm kaydetti.

Ebola belirtileri ne?

Ebola virüsü şiddetli kusmaya ve ishale neden olur ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. COVID-19’dan çok daha yüksek ölüm oranına sahip, ancak koronavirüsten farklı olarak asemptomatik taşıyıcılar ile bulaşmaz.

Yetkililer ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nden Ebola aşıları da istedi. 

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti’nin yaptığı açıklamada “Ebola’nın, hastalıktan çoktan muzdarip bir ülke olan Gine’de yeniden dirilişini görmek büyük bir endişe kaynağı” dedi.

Aşı bulundu mu? 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika direktörü Matshidiso Moeti, küresel sağlık kurumunun Ebola’nın “yeniden dirilişi” göz önüne alındığında “hazırlık ve müdahale çabalarını artırdığını” tweetledi.

Ebola aşısı ilk olarak 2015 yılında Gine’de Kanada Halk Sağlığı Kurumu tarafından başlatılan ve daha sonra ABD ilaç şirketi Merck Sharp & Dohme (MSD) tarafından geliştirildi ve dört ay boyunca denendi.

Yüz hasta belirlendi ve ardından yakın temaslar, hemen ya da üç hafta sonra aşılandı. Hemen aşılanan 2 bin 14 yakın temaslı kişide daha sonra Ebola vakası görülmedi.

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑