Engelli Hakları

Published on Aralık 3rd, 2020

0

‘Engellilerin sosyal ve siyasal yaşama katılması için çalışmalar yapılmalı’

Türkiye’de yaşayan engelli sayısı bilinmiyor. Bilim çağında bunun kabul edilemeyeceğini belirten Engelsiz Bileşenler Federasyonu, engellerinin sosyal ve siyasal yaşama katılması için çalışmaların yapılmasını istedi. 

Engelsiz Bileşenler Federasyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. 

Online yapılan basın toplantısında konuşan Ramazan Serim, sayıları milyonları bulan engellilerin yılda bir kez hatırlanmasının yetersiz olduğunu vurguladı. Türkiye’de engelli sayısının 6-10 milyon arasında değiştiğini belirten Serim, “Bilim çağında engelli sayısının net olarak bilinmemesi kabul edilemez. Gerekirse her mahallede çalışma yapılarak engelli sayısı tespit edilmeli. Engellilere yasalar aracılığıyla psikolojik, sosyal ve hukuki destekler sunulmalıdır” dedi.

‘SİYASAL YAŞAMA KATILIM SAĞLANMALI’
Engellilerin siyasi temsilden kısıtlandığı için toplumdan yalıtıldıklarını söyleyen Serim, “Siyasi parti, dernek, kamu kurumları sitelerinin de engellilerin ulaşabileceği şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Engellilerin siyasal ve sosyal yaşama katılımı sağlanmalıdır. Yine engelli perspektifiyle yapılmamış binalar önümüzdeki en büyük engel. Özellikle kamu binalarından başlayarak tüm binaların engelliler için yeniden düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘ENGELLİLER İÇİN AYRILAN BÜTÇE ARTTIRILMALI’
Engellilerin sağlık haklarından bile yoksun bırakıldığına dikkati çeken Serim, “Engelliler sadece 3 Aralık günü akıllara gelmemelidir” dedi. Serim, bu durumun engellilerin sorunlarının ertelenmesine neden olduğunu ifade etti. Kamu kurumlarına, engelli istihdam kadrolarını doldurması çağrı yapan Serim, “Bu nedenle 2021 yılında en az 8 bin engelli istihdam edilmelidir. Engelliler için ayrılan bütçenin arttırılması toplumsal adaletin bir gereği olarak yapılmalıdır” diye belirtti.

‘HİZMETLER SADECE TÜRKÇE OLMAMALI’
Engelliler için yapılan hizmetlerin ise sadece Türkçe değil bölgede yaşayan halkların anadillerinde de yapılması gerektiğine dikkat çeken Serim, özellikle kadın engellilere yönelik ayrımcı söylem ve pratiklerin de sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

(ETHA)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑