Afrika

Published on Nisan 3rd, 2021

0

Etiyopya’da çatışmaların sonucunda 2 bin kişi öldü, 900 bin kişi göç etti

Etiyopya’da ordu ve Tigray Halkın Kurtuluşu Cephesi arasında Kasım 2020’den bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin kişinin öldüğü, 900 bin kişinin de yerinden olduğu belirtildi

Etiyopya’nın Tigray eyaletinde geçtiğimiz yıl kasım ayından bu yana ordu ve Tigray Halkın Kurtuluşu Cephesi (TPFL) arasında süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin kişinin öldüğü ileri sürüldü. Belçika’nın Ghent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çatışmanın başından bu yana sahadan aldıkları ve bölgeyi takip eden kuruşlardan edindikleri verileri ‘Tigray: İnsani Durum Atlası’ başlıklı raporda birleştirdi.

Bölgede 151 katliamın yapıldığına işaret edilen raporda, ölen herkesin ismine tek tek yer verilerek interaktif haritalar üzerinde tüm çatışma alanları kayda geçirildi. 28 Mart itibarıyla ölü sayısının 1942 olarak kaydedildiği raporda, bunların yüzde 93’ünün erkek, yüzde yedisinin kadın; yüzde beşinin din insanı ve topluluk liderleri; yüzde altısının da çocuk olduğu ifade edildi. 

Savaş suçu iddiası

Ölümlere kimlerin sebep olduğuna ilişkin soruşturmanın da yapıldığı raporda, Etiyopya askerleri ölümlerin yüzde 14’ünden, federal güçlerin müttefikleri olan Eritre birlikleri yüzde 45’inden, Amhara milisleri ise yüzde beşinden sorumlu tutuldu. Görgü şahitleri, vakaların yüzde 18’inden hem Etiyopya hem de Eritre askerlerinin sorumlu olduğunu rapor etti. Rapor, cinsel saldırı, katliam ve zorla yerinden edilme gibi insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarının işlendiğine ilişkin iddiaların olduğu bölgeye dair somut rakamlar vermesinden ötürü ilk olma özelliği taşıyor.

Öldürülenler TPFL üyesi mi?

Mart başında sosyal medyada, silahlı ve üniformalı kişilerin, silahsız bir grup insanı uçurumun başına götürdüğü bir video yayınlandı. Videodaki bazı kişiler yakın mesafeden vurulurken, bazılarının da cesetleri uçurumdan aşağı atıldı. Öldürülen kişilerin TPFL üyeleri olabileceği düşünülüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch’un Afrika Boynuzu Direktörü Laetita Bader, BBC’ye gözlemcilerin bölgede son aylarda ciddi ihlallere tanık olduğunu ancak bu görüntülerin özellikle kaygı verici olduğunu söyledi. Bader, “Silahsız kişilerin infaz edildiği görülüyor. Bunun soruşturulması gerekiyor. Zira görüntüler savaş suçlarına işaret ediyor” dedi. 

Bağımsız soruşturma yürütülecek

Etiyopya hükümetinden yapılan açıklamada, ‘sosyal medya paylaşımları ve iddiaların kanıt olarak sayılamayacağı’ belirtildi. Başbakan Abiy Ahmed, Tigray’da bağımsız soruşturma yürütüleceğini ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu’nun bölgeye gideceğini aktardı.

900 bin kişi yerinden oldu

Tigray’da Etiyopya ordusuyla TPFL arasında çatışmalar yaşanıyor. Etiyopya ordusu, kasım ayında TPFL’ye harekat başlatmıştı. Başbakan Abiy Ahmed, TPFL’yi bir ordu karargahına saldırı düzenlemekle suçlamıştı.  Ordu, TPLF’nin kontrolündeki Mekelle şehrinin kontrolünü 28 Kasım 2020’de almıştı. Başbakan Ahmed, Mekelle’nin alınmasının ardından operasyonun son aşamasının tamamladığını duyursa da bölgede çatışmaların sürdüğü bildiriliyor. Yaklaşık 30 yıl boyunca TPLF’nin yönettiği eyalette son 5 ayda yerinden edilenlerin sayısı 900 bini buldu, Sudan’a kaçanların sayısı 75 bini aştı.

(Yeni Yaşam)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑