Tarih

Published on Mayıs 8th, 2020

0

Göçmen işçi tarihimizden bir gurur sayfası

Daha önce de yazdığımız gibi, Türkiye’de 1 Mayıs’ın “İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmasına 1969’da DİSK’in girişimiyle başlanmıştı.

Ancak bu kutlama konusunda gerçek öncelik yurt dışındaki Türkiyeli göçmen işçilere aittir.

DİSK’in kuruluşunu kamuoyuna ilk kez haber ve röportajlarla duyurmuş olan Ant Dergisi 9 Mayıs 1967 tarihli 19. sayısında “Almanya’daki işçilerimiz DISK’i destekliyor” başlığı altında fotoğraflı olarak şu haberi veriyordu:

Almanya’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türk işçilerinin de geniş ölçüde katıldıkları törenlerle kutlandı. Köln şehrinde Türk işçileri Alman sendikacılarıyla birlikte hazırladıkları “DİSK’i destekliyoruz” dövizini taşırlarken Berlin’de de 150 Bin işçinin katıldığı törende Başbakan Kiesinger’den önce konuşan Türk işçisi “Türkiye’deki bütün fikir suçlularının affedilimesini” istedi.

Türk sendikacı Yılmaz Karahasan, “1 Mayıs’ın memleketimizde söylendiği gibi bir bahar ve çiçek bayramı olmadığı, aksine öteki dünya devletlerinde olduğu gibi emekçilerin günü olduğu gerçeği Türk işçileri tarafından anlaşılmıştır” dedi.

Karahasan, ayrıca, işçi sınıfının siyasi bir güç haline gelmesi gerektiğini anlayan Almanya’daki Türk işçilerinin, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu candan desteklediğini de açıkladı.

Türk işçisinin işçileri uyanışa ve sınıfsal bilinçlenmeye çağıran konuşması Alman televizyonları tarafından da yayınlandı.

https://www.info-turk.be
http://www.ateliersdusoleil.be

facebook

twitter

linkedin

academia

IISG


Avrupa Demokrat’ın notu: Bu değerli bilgi ve çalışamdan dolayı Doğan Özgüden’e teşekkür ediyoruz.

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑