..." /> Hatimoğulları, aşılama sürecindeki aksaklıkları Meclis gündemine taşıdı

Türkiye

Published on Nisan 21st, 2021

0

Hatimoğulları, aşılama sürecindeki aksaklıkları Meclis gündemine taşıdı


Aşıda ve aşı için alınan randevularda yaşanan problemleri, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları cevaplanması istemi ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilettiği soru önergesi ile Meclise taşıdı.


Avrupa Demokrat Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından verilen soru önergesini aşağı yayımlıyoruz:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 21.04.2021

Tülay HATİMOĞULLARI ORUÇ  
HDP Adana Milletvekili

Aşılama programında, her yeni aşılanacak grup güncellenmesinde kaos yaşanmakta olduğu kamuoyuna yansımıştır. Son olarak yapılan 55 yaş için aşılamanın başlandığı duyurusunun ardından aşı randevu sistemi kapatılmıştır. Aşılama risk grubuna dahil edilen yurttaşlar ne 182’den ne de ‘Aşıla’ mobil uygulamasından randevu alabilmiştir. Tabip odalarından ve TTB kollarından gelen bilgilere göre Türkiye’nin tüm bölgelerinde aşı aksamasının olduğu, yurttaşların 3 Mayıs öncesine randevu alamadığı bilgisi paylaşılmıştır. Öte yandan randevu alabilen yurttaşlardan aşılanmaya gittiklerinde “aşı olmadığı” gerekçesi ile geri döndükleri ve sistemde “randevuya gitmediklerinin” görüldüğü iddiaları basına yansımıştır.

Aşıda ve randevuda yaşanan problemlerin/aksaklıkların bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için yurttaşların hakkı olan aşı, çalışma koşulları nedeniyle yüksek risk barındıran emekçileri de bir an önce öncelikli grupta değerlendirerek, daha fazla gecikmeksizin temin edilmesi elzemdir.

Bu bağlamda;

1. Aşıda ve randevu alımında yaşanan aksaklıkların nedeni nedir?

2. Aşı olmadığı gerekçesi ile randevusuna gidip aşılanamadan dönen yurttaşlarımızın sistemde “randevuya gitmedikleri” şeklinde gözükmeleri iddiası doğru mudur? Bu iddia araştırılmış mıdır?

3. Aşı yoksa yurttaşlara aşı randevusu neden verilmektedir?

4. Aşı takvimi ve aşıların tedarikinin nasıl planlandığına dair açıklama yapılacak mıdır?

5. Bakanlığınız ilaç envanterindeki mevcut Covid-19 aşısı ne kadardır?

6. 18 Nisan verilerine göre Türkiye’de aşısı tamamlanan yurttaşların nüfusa oranı yüzde 9,3’tür. Toplumsal bağışıklık oranı için oldukça düşük olan bu sayıyı arttırmak üzere, aşılama hızını artırmak için çalışmalarınız var mıdır?

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑