Çocuk

Published on Eylül 7th, 2020

0

HDP’den çocuk işçiliğin kaldırılması için başvuru

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Covid-19’da dijital ortamda devam eden eğitim hakkından yararlanamayan tarımda çalışan çocuk işçilerin durumuna ilişkin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yaptı. Koçyiğit, çocuk işçiliği ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, tarımda çalışan çocuk işçilerin eğitim hakkı ve alınması gereken tedbriler hakkında İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru yaptı.

Covid-19 kapsamında alınan önlemler kapsamında okulların kapatılarak dijital ortamda devam eğitim anlayışının her ne kadar düşünüldüğü gibi ilerlemese de devam ettirildiğini belirten Koçyiğit, “Planlanan şekilde öğrenciler evlerinden çıkmayarak uzaktan eğitime devam edecek ve bu eğitim EBA TV5 ile sürdürülecekti. Fakat öngörülenin aksine bu uygulamaya erişebilen, katılabilen öğrenci sayısı maalesef çok az oldu. Bilhassa sosyo-ekonomik açıdan elverişsiz durumda olan aileler salgın riski altında yaşarken eğitim sorununu düşünemeyerek çok daha elzem sorunlarla yaşamak mecburiyetinde bırakıldılar” dedi.

Devletin temel görevleri arasında yer alan “sosyal devlet ilkesi” anlayışının salgınla mücadele noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediğini kaydeden Koçyiğit, gelinen noktada Urfa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada tarlada çalışan çocuk işçilere yönelik EBA Mobil Destek aracının yardımcı olacağınını duyurulduğunu söyledi. Koçyiğit, şöyle devam etti: “Bir yandan ILO tarafından çocuk emeği sömürüsünün inanılmaz boyutlara ulaştığı ve dünyada 73 milyon çocuğun doğrudan tehlikeli işlerde çalıştığı saptanırken bir yanda çoçuk işçi sömürüsünü alenileştiren böylesi bir örnekle karşılaşıyoruz. Ayrıca İSİG Meclisi’nin verilerine göre sadece 2019’un ilk beş ayında en az 26 çocuk işçi yaşamını yitirmiştir.

Çocuk işçiliği bir insan hakkı ihlalidir. Bu konuda gerekli olan ilk adım yoksulluğu ortadan kaldıran bir devlet politikasının ivedilikle sağlanmasıdır. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu alt komisyonlarından biri olan Çocuk Hakları Komisyonu olarak bu durum karşısında yapacağımız çalışmaların ve çocuk işçiliğinin yasaklanmasını sağlayacak adımların toplum ve gelecek açısından önemi büyüktür. Sorunlar tarımda çalışan çocuklara tablet ile destek sunmak gibi anlık çözümler ve işlevsizliklerle değil temelden yasal çalışmalarla ancak çözülebilir. Bu kapsamda komisyonun ilgili bakanıklara önerileri de içerecek kapsamlı bir çalışma yapmasının, çocuk işçiliğini ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin TBMM’de yapılacak yasal düzenlemeler ile sağlanması gerekmektedir.”

(Etha)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑