Hindistan

Published on Kasım 27th, 2020

0

Hindistan’da işçiler hayatı durdurdu

1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da, 250 milyon işçi dün tek günlük greve çıktı. Sendikaların ortak çağrısıyla yapılan grevde işçiler, hükümetin politikalarına karşı taleplerini dile getirdi.

Hindistan’da yaklaşık 250 milyon işçi, hükümetin politikaları ve salgın döneminde alınan önlemler nedeniyle maaşlardaki bütçe kesintilerini protesto etmek, taleplerini dile getirmek için dün bir günlük greve gitti. Greve merkezi sendikaların yanı sıra kitle örgütleri, meslek birlikleri de destek verdi. Aynı saatlerde Hindistanlı çiftçiler de yeni tarım yasasını protesto etmek için başkent Yeni Delhi’ye yürümek istedi. Polis, çiftçilerin başkente girişine izin vermedi, sert bir şekilde müdahale etti.

10 merkezi sendika yaptığı ortak çağrıda, grevin, merkezi ve yerel yönetime bağlı sektörlerdeki kamu çalışanları, banka çalışanları, özel sektördeki sanayi işçileri, ev işçileri, inşaat işçileri, tarım işçileri, kırsal ve kentsel bölgelerdeki esnaflar ve hatta seyyar satıcılar gibi birçok kesimden emekçiyi kapsadığını ifade etti.

Hindistan Ulusal Sendika Kongresi (INTUC), Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi (AITUC), Hind Mazdoor Sabha (HMS), Hindistan Sendikaları Merkezi (CITU), Tüm Hindistan Birleşik Sendika Merkezi (AIUTUC), Sendika Koordinasyonu Merkezi (TUCC), Serbest Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SEWA), Tüm Hindistan Merkez Sendikalar Konseyi (AICCTU), İşçi İlerici Federasyonu (LPF) ve Birleşik Sendika Kongresi (UTUC) greve katılan sendikalar oldu. Yalnızca sağcı hükümete bağlı Bharatiya Mazdoor Sangh katılım göstermedi. 

Grev bankalarda, devlet dairelerinde, finans sektörü, ulaşım, demir-çelik sanayii, liman işletmeleri, telekomünikasyon hizmetlerinde, kömür ve diğer maden sahaları, petrol, doğalgaz ve elektrik üretim tesislerinde üretim durdu.

Tüm Hindistan Elektrik Mühendisleri Federasyonu (AIPEF) da ülke çapındaki elektrik mühendislerinin merkezi hükümetin özelleştirme politikalarını protesto edeceklerini açıkladı. AIPEF, elektriğin özelleştirilmesi için çıkarılan 2020 Elektrik Yasasının geri çekilmesini istediğini dile getirdi. Otomobil ve taksi şoförleri de birçok eyalette arabalarını çalıştırmadı. Demiryolu ve liman işçilerinin de katıldığı grev, tüm ülkede ulaşımı durma noktasına getirdi.

ÜNİVERSİTELERDE DESTEK EYLEMİ

Greve üniversite örgütlerinden de destek geldi. Tüm Hindistan Üniversite ve Kolej Öğretmenleri Organizasyonu Federasyonu (AIFUCTO), Maharashtra Üniversite ve Kolej Öğretmenleri Örgütü Federasyonu (MFUCTO) Bombay Üniversitesi ve Kolej Öğretmenleri Birliği (BUCTU) tarafından yayınlanan ortak bir açıklamada tüm sendikaların grev çağrısıyla dayanışma içinde oldukları beyan edildi.

Bombay Üniversitesi’nde gerçekleşen dayanışma eyleminde, “Bu grev, salgın önlemleri kapsamındaki zorunlu kilitlenmelerin, sağlık ve ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisine karşı gerçekleştiriliyor. Bu yıkıcı etki, salgın döneminde merkezi hükümet tarafından çıkarılan tarım ve iş kanunu ile ilgili bir dizi halk karşıtı yasa iledaha ağırlaştırıldı. Alınan önlemlerin yanı sıra, salgın sırasında halka dayatılmaya çalışılan Milli Eğitim Politikası (YEP) eğitimde eşitlik ve erişebilirliğe geri dönülemez zarar verecektir” denildi.

***

SENDİKALARIN TALEPLERİ

♦ Tarım ve işçi haklarına yönelik reform adı altında hazırlanan yasalar geri çekilmeli,

♦ Kamu bankaları, demir yolları, mühimmat fabrikaları ve limanlar gibi devlet işletmelerinin özelleştirilmesinin durdurulması,

♦ Gelir vergisi ödeyemeyen tüm aileler için ayda 7500 rupi (yaklaşık 100 dolar) nakit para desteği, ayda kişi başına 10 kg ücretsiz gıda,

♦ Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garantisi Yasası’nın ücret artışı ve kentsel bölgeleri de kapsayacak şekilde yılda 200 iş gününe genişletilmesi,

♦ PSU (bir tür alt kamu işletmesi) çalışanlarını erken emekliliğe zorlayan düzenlemenin geri çekilmesi,

♦ Ulusal Emeklilik Sistemi’nin değiştirilmesi ve herkese emekli maaşı hakkı tanınması.

(BirGün)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑