Yazarlar

Published on Mayıs 29th, 2020

0

Hozan Cane, TRT-6 (şeş) ve tutuklanmasına varan öç alma! – Gül Güzel

Hozan Cane ile geçmişe uzanan ilişkilerimiz ve kendisine duyduğum takdir, sempatiden dolayı; tutuklandığından beri, sosyal medya hesaplarım üzerinden, özgür bırakılması için paylaşımlarda bulunuyorum. Ancak bu paylaşımlarımın ötesinde, kendisine dair daha geniş kapsamlı bir haber yapmak istedim.

Hozan Cane’yi çok genç bir Kürt sanatçısı olarak, yaklaşık yirmi yıl önce tanıdım. Bizler, Mezopotamya kültür derneği çerçevesinde çalışmalar yaparken, o da sanatsal çalışmalarını yürütüyordu. O nedenle, çok defa yollarımız kesişiyordu. Bir de, 2000’li yılların başında Stuttgart-Bad Cannstadt beldesinde açılan ‘Kürt Kültür Akademisi bünyesindeki sanatçılarla birlikte yaptığı klip çalışmalarından. O tarihlerde Hozan Cane’yi yeterince tanımadım veya tanımak için bir çaba içine de girmedim. Hem çalışmaların yoğunluğu, hem de Cane’nin tiz sesini pek de sevememiştim o zaman. O yüzden, birbirimizi gördüğümüzde,sade bir selamlaşmanın ötesine geçen bir yakınlaşmamız olmadı.

Hozan Cane İle Yakınlaşmam ve takdirim

Cane ile olan mesafeli ilişkimiz, ilerdeki süreçte birden bire çok değişti ve Cane’yi sevmenin ötesinde dakdir edip, muhabbetle sahiplendim. Malum, Erdoğan, seçim hesaplarını da hesaba katarak, Kürt medyalarına (MED TV, ROJ TV, MEDYA TV) karşı alternatif yaratmak için TRT ŞEŞ(6) adlı televizyon kanalı çalışmalarına başlamıştı. Bu kanalda çalışacak birçok Kürt aydın, sunucu ve sanatçılarına çalışma teklifinde bulunulmuştu. Bu teklife koşarak gidenleri biliyoruz ve isimlerini söylemeye de gerek yok. Ama Hozan Cane, bu teklifi ret edenlerdendi. Çünkü, hem kadınlık bilincine sahip, hem de halkının özgürlük mücadelesinin bilincindeydi. Cane’nin bu kararından sonra, o pek de sevmediğim sesini, çok ama çok sevmeye başladım. Bunun ardından, Stuttgart’taki bir programa geldiğinde,’’Cane gel seni kucaklamak, kutlamak ve öpmek istiyorum!’’ dediğimde, Hozan Cane benim bu yaklaşımıma biraz da şaşırmış,’’Hevale Gule, sahiden mi?’’ diye sormuştu. Ben de,’’ evet. Çünkü senin verdiğin o karar, benim seni sevmekten öte başımın tacı yapmama yeterli oldu’’ dedim ve o zaman birbirimize sımsıkı sarılmıştık. O olaydan sonra Hozan Cane’yi hep takdir ve sevgiyle izledim, dinledim, dinliyorum. Takdir etmemin nedeni ise Hozan Cane’nin aynı zamanda feodal bağları yıkan bir kadın olmasıydı. İkili sohbetlerimizde,’’Erzurum’lu bir kadın ve ses sanatçısı olmak çok zor. Toplumun sanatçı kadınlara yaklaşımı imha edici. İnan ki sanat ve etnik kimliğim için verdiğim mücadelenin iki katı mücadeleyi ailem çevresinde kadın kimliğim için vermek zorundayım. Ama bize özgürlük hareketinin açtığı yolda, kadın sanatçı olarak da feodal toplum içindeki özgürlüğümün mücadelesini veriyorum’’ diyen cesaretli, bilinçli devrimci bir kadın Hozan Cane.Tabii ki Hozan Cane’nin günün birinde Türkiye’ye gidip, tutuklanacağını hiç düşünmemiştim. Halbuki bu düşüncemde çok yanılmışım.

Hozan Cane’nin Tutuklanması ve Öç Alma…

24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile ilgili, seçimler öncesinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim kampanyasına gönüllü destek vermek amacıyla Edirne’ye gitti ve orada gözaltına alındı. Seçim çalışmalarına katılması bahane edilerek, 26 Haziran’da “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanmanın ardından, terörist örgüt üyeliği suçlamasıyla altı yıl, üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezaya çarptırılmasına sebep, sadece seçim çalışmalarında HDP’yi desteklemesi değildi. Hozan Cane, hem TRT 6 ile çalışmayı ret etmiş, hem de 2014 yılında, Ezidi soykırımına dair bir de film çekmişti. Edirne Kapalı Cezaevine götürülen Hozan Cane, sosyal medya hesabından o zaman yaptığı açıklamada, ‘’Mahkemeye çıkarıldım, Şengal’de yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığım, ‘Şengal 74’ filmindeki görüntülerden dolayı tutuklandım’’ demişti . Bu film, 2014 yılında, Kuzey Irak/Şengal’de olan savaşın ve vahşetin, içeriğini birebir gerçek bir hikaye üzerinden anlatan bir filmdi. Kürt Ezidilerin ve diğer insanların DAİŞ çetelerince nasıl yakıldığını, tutuklandığını, kaçırıldığını, tecavüze uğradığını, Hozan Cane’nin kendi Kürt kimliğini de yansıttığı ve hayatını hiçe sayarak, orada bulunup, anlattığı bir filmdi.  Köln Cinedom sinemasındaki tanıtım gösteriminin ardından “74’th Genocide Sengel” adıyla 2016 yılında, Cannes Film Festivali’nde de gösterildi. Aynı yıl Monaco Charity Film Festivali’nde ve ardından da 2017 Süleymaniye Uluslararası Film Festivali’nde ödül aldı. İşte bu filmi çekmiş olması ve TRT 6’te çalışmayı ret etmesi nedenleriyle; Hozan Cane, Alman vatandaşı olmasına rağmen, verilen altı yıl, üç ay hapis cezasıyla, Edirne Cezaevinde tutuluyor. Almanya yetkililerin de şu ana kadar Hozan Cane’nin Türkiye’de tutuklanmış olmasına dair taktire şayan bir çalışmasını maalesef hala görmedik…

Benim gibi, hepinizin de yakından tanıdığı ve izlediği, Kürt sanatçı Hozan Cane, gerçek ismiyle Saide İnaç, 1971 yılında, Erzurum‘un Karayazı İlçesi’nde dünyaya gelmiş ve Alman vatandaşlığına sahiptir.

26 Haziran 2018’de Neler Olmuştu:

Hozan Cane(Saide İnaç), Kent merkezindeki çalışmaların ardından, Enez ilçesine dönüş yolunda, Edirne Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, sosyal medyadaki paylaşımlarında ‘terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı’ iddiasıyla gözaltına alındı. Hakkında Edirne 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, Atatürk’e hakaret suçlarından dolayı, hakkında dokuz yıldan yirmi bir yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.


Gül Güzel – 29.05.2020

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑