LGBTİQ+

Published on Temmuz 8th, 2020

0

İfade özgürlüğü mektubuna JK Rowling’den de imza

Aralarında Noam Chomsky, Margaret Atwood yazarların bulunduğu 150 isim ırkçılık, feminizm, lgbti+ bireyler konusundaki tartışmalarda fikir ayrılığına izin verilmesi gereken bir mektupa imza attılar.

JK Rowling, Salman Rushdie ve Margaret Atwood da dahil olmak üzere yaklaşık 150 yazar, akademisyen ve aktivist, “ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını” kınayan bir açık mektup imzaladılar.

ABD’li düşünür ve akademisyen Noam Chomsky’nin de aralarında olduğu isimler ırkçılık konusunda yakın zamanda “ihtiyaç duyulan hesaplaşma” yı alkışladıklarını, ancak bunun açık tartışmaların engellenmesini körüklediğini savunuyorlar.

Mektup, “kamusal utandırma ve dışlama için bir trend” ve “kör edici bir ahlaki kesinliği” kınıyor.

Mektupta, “Özgür bir toplumun can damarı olan serbest bilgi dolaşımı ve fikir alışverişi her geçen gün daha da kısıtlanıyor” deniliyor.

Feminist Gloria Steinem, Rus satranç ustası Garry Kasparov ve yazar Malcolm Gladwell de Salı günü Harper’s Magazine’de yayınlanan mektuba imza attılar. 

Rowling neden kınanmıştı?
İskoçya’da yaşayan bir araştırmacı olan Maya Forstater, Philip Bunce isimli “non binary” (kendisini kadın ya da erkek olarak tanımlamayan) bir bireyin, Financial Times’daki “İş hayatında en etkili 100 kadın” listesine girmesini eleştiren tweet’ler yazdı. Rowling de buna sessiz kalmadı. #MayanınArkasındayım etiketine “İstediğin gibi giyin, istediğin gibi mutlu yaşa, istediğin herkesle rıza dahilinde birlikte ol; ama bir kadını biyolojik cinsiyetin gerçek olduğunu söylediği için işsiz bırakmak mı?” diyerek destek vermiş, sosyal medyada yoğun eleştiriler almıştı. Rowling ardından “TERF savaşları” başlıklı bir yazıyla eleştirilere yanıt verdi. 
Başlıktaki  “TERF” kelimesi, “Trans Exclusive Radical Feminist” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Yani “Trans Dışlayıcı Radikal Feminist” diye çevrilebilir.

“Orantısız cezalar” kınanıyor

Harry Potter yazarı Rowling’in imzacılara katılması, kısa süre önce transseksüel bireyler tarafından tepki çeken yorumlar sebebiyle kendini çevrimiçi saldırı altında bulmasından sonra geldi.

Mektup, aynı zamanda “panik hasar kontrolü” yapan kurumsal liderler tarafından yaratılmaya çalışan düzeye ulaşan “orantısız cezaları” kınıyor. Mektup şöyle sürüyor:

“Gazetecilerin konuları yasaklanıyor”

“Editörler tartışmalı parçalara yer verdiği için kovuluyor; kitaplar çekiliyor; gazetecilerin belirli konularda yazması yasaklanıyor; profesörler sınıfta edebiyat eserleri alıntıladıkları için haklarında soruşturma açılıyor; bir araştırmacı tartışmalı bir akademik çalışmayı dolaşıma soktuğu için kovuluyor ve organizasyon başkanları bazen sadece beceriksiz hatalardan dolayı gözden çıkarılıyor.”

Mektup, sanat ve medyada korkutan uyarılarda da bulunuyor.

“Tartışma hakkını korumamız gerekiyor”

“Biz şimdiden eğer fikir birliğinin dışına çıkarsak uzlaşmaya varmış olsak bile geçim sıkıntısı çekebilecek ya da idealleri baltalanacak yazarlar, sanatçılar ve gazeteciler olarak büyük bir risk altındayız. 

“Kötü profesyonel sonuçları olmadan iyi niyetli fikir ayrılığı olasılığını korumamız gerekiyor.”

(Bianet)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑