Afrika

Published on Kasım 10th, 2020

0

İki milyon yıllık kafatası insanların ‘kuzeni’ olabilir

Güney Afrika’da bulunan 2 milyon yıllık kafatasının, Homo erectus’un ‘kuzeni’ olabileceği keşfedildi. Avustralyalı araştırmacılar, kafatasının Paranthropus robustus türüne ait olduğunu söylerken, iki türün aynı zamanda ve rekabet ederek yaşadığını aktardı.

Avustralyalı araştırmacılar, 2018 yılında Güney Afrika’da bulunan 2 milyon yıllık kafatasının, modern insanın soyunun dayandığı düşünülen Homo erectus’un ‘kuzen türü’ olabileceğini tespit etti. Kafatasının, Paranthropus robustus türüne ait olduğunu söyleyen La Trobe Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni keşfin insan evirimine ‘daha fazla ışık tuttuğunu’ dile getirdi. 

‘HOMO ERECTUS’LA AYNI ZAMANDA YAŞADI’

Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan verilerde, Homo erectus ile Paranthropus robustus’un aynı zamanda ve rekabet ederek yaşadığı ancak Paranthropus robustus’un daha önce öldüğü kaydedildi. Yaklaşık 2 milyon yıllık kafatasının, Homo erectus ile birlikte yaşayan bir türün en iyi korunan örneği olduğu aktarıldı.

‘MİKROEVRİM ÖRNEĞİ SUNUYOR’

Araştırma ekibinden Jesse Martin keşfin, insan soyunda nadir görülen bir ‘mikroevrim’ örneği sunduğunu söyledi. Homo erectus’a göre daha büyük dişleri olduğu belirtilen Paranthropus robustus kalıntısı, aynı zamanda iklime uyum sağlamak için evrimleşen bir insan atasının en bilinen kanıtı niteliğinde. İklim değişikliğinin neden olduğu nemli ortamın, Paranthropus robustus’un yiyecek kaynaklarını azaltmış olabileceği düşünülüyor. 

‘HOMO ERECTUS’A GÖRE DAHA YAYGINDI’

La Trobe Üniversitesi’nden Angeline Leece, “Bu çok farklı iki tür, farklı evrimsel deneyleri temsil ediyor” ifadelerini kullandı. Kafatasının bulunduğu arazide Paranthropus robustus’un Homo erectus’a kıyasla daha yaygın görüldüğünü söyleyen Leece, “İki milyon yıl önceki fosil kayıtları, Paranthropus robustus’un arazide Homo erectus’tan çok daha yaygın olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑