Ekoloji

Published on Eylül 5th, 2020

0

İklim acil durumu ile atılan adımlar arasındaki uçurum hiç bu kadar geniş olmadı

BM İklim Değişikliği Üzerine Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) yıllık raporunu yayınlandı. Raporda bir yıl içerisinde emisyonların azaltımına, teknolojik gelişmelere ve iklim krizine karşı uyum çalışmalarına ilişkin gelişmelere yer verildi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Üzerine Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) yıllık raporunu yayınlandı. Rapor, UNFCCC altında edinilen kazanımları, ve bu çerçevede yapılan aktivitelerin Çerçeve Sözleşme’nin, Paris İklim Anlaşması‘nın ve Kyoto Protokolü‘nün, uygulanmasına etkilerini inceliyor.

Rapor üzerine bir yorum yazan BM Genel Sekreteri António Guterres, “COP26’nın ertelenmesi iklim eyleminin ertelenmesi anlamına gelmemeli, ülkeler hala acil bir şekilde azaltım, adaptasyon ve finans konularında hedef yükseltmeliler ve bu da geleceğimizde yeri olmayan endüstrilere desteği sonlandırmak anlamına geliyor” dedi.

İklim eylemlerinin bir yılı mercek altında

Raporda bir yıl içerisinde emisyonların azaltımına, teknolojik gelişmelere, iklim krizine karşı uyum çalışmalarına, kapasite geliştirme çalışmalarına ve finansal duruma ilişkin gelişmelere yer verildi.

Hükümetlerin, kuruluşların, işletmelerin ve bireylerin karbondioksit emisyonlarını azaltan projelerden karbon kredisi satın almalarını ve böylece karbon ayak izlerini düşürmelerini sağlayan karbon piyasalarının incelendiği araştırmada bir yıl içerisinde 55 ülkenin bu mekanizmaya dahil olduğu belirtildi.

Raporda karbon piyasasında 2 bin 31 milyar ton karbondioksit eşdeğeri karşılığında 315 milyar ABD Doları yatırım yapıldığı aktarıldı.

COP25 değerlendirmesi

UNFCCC , Şili başkanlığında Madrid kentinde düzenlenen 25’inci Taraflar Konferansı (COP25) hakkındaki istatistiki bilgileri de paylaştı. 28 bin kişinin katıldığı COP25’te 2 bin 500’ün üzerinde görüşme yapıldığı, 260 yan etkinlik düzenlendiği, 190 ulusal açıklamanın 138 resmi dokümanın açıklandığı bilgisi paylaşıldı.

Konferans sonucunda 121 taraf, 14 bölge, 398 şehir, 786 işletme ve 16 yatırımcının 2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonu için çalışmayı taahhüt ettiği belirtildi. Ayrıca 114 ülkenin 2020’de iklim eylem planlarını geliştirme sözü verdiği söylendi.

İki özel rapor yayınlandı

Bu süre zarfında bilim camiası ile de yakın ilişkilerin devam ettiğine vurgu yapılan raporda 2019 yılında iki özel rapor hazırlandığı belirtildi: İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu ile Değişen İklimde Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu.

Bunun dışındaki yayınlar ile ilgili olarak ise ülkelerin envanterlerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için 2006 IPCC Ulusal Sera Gazı Envanterleri Kılavuzunun geliştirildiği ve Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kaleme alınan 2018 Küresel İklimin Durumuna İlişkin Bildiri’nin temel bulgularının COP 25’te sunulduğu söylendi.

‘2020 azim ve uygulama yılı olmalı’

Rapor sayfasında yapılan açıklamada “Kaydedilen ilerlemeye rağmen iklim acil durumu ile yapılan eylemler arasındaki uçurum hiç bu kadar geniş olmamıştı” denildi.

2020 hala azim ve uygulama yılı olmalı denilen açıklamada, ülkelerden daha iyi bir dünya inşa etmek için yüksek hedefli katkı beyanları beklendiğinin altı çizildi.

(YeşilGazete)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑