Almanya

Published on Aralık 4th, 2020

0

Kadınlardan Stuttgart Adliyesi önünde eylem

Almanya’nın Stuttgart şehrinde eşi tarafından katledilen Afgaistan’lı Alye Shojaye’yi, Avrupa Kadın Dayanışması, Courage, SKB, ADKH, Yeni Kadın, YJK-E gibi  kadın örgütleri birlikte yaptıkları eylemle sahiplendiler. -VİDEO GÖRÜNTÜLÜ-

Gül GÜZEL (Stuttgart)

Bugün, Stuttgart Eyalet Ceza Mahkemesinde dosya numarası ‘’9Ks 117 Js 60661/20’’ ile başlayan duruşma, devrimci kadın aktivistlerinin duruşma öncesi mahkeme binası önünde yaptığı miting eylemi ile başladı. Avrupa Kadın Dayanışması çağrısı ile düzenlenen eyleme birçok kadın örgütü üyeleri kendi pankart ve flamalarıyla katıldı. Kadın örgütleri temsilcilerinin hazırladıkları ortak bildiri okunarak,’’Hayır hayır demektir’ Yasasını uygulayın!”, “İstanbul Sözleşmesi tüm imzacı devletlerde eksiksiz uygulanmalıdır!”, “Ataerkil Adalet Değil, Gerçek Adalet! İstiyoruz!” dediler.

Alye Shojaye mücadelemizde yaşayacak

Kürt Kadın Hareketi (YJK-E), Courage, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Yeni Kadın ve ortak kadın örgütlenmesi Avrupa Kadın Dayanışması gibi kurumlardan aktivistler mitingte okudukları ortak bildiriyle, eşi tarafından kıskançlık yüzünden katledilen  arkadaşımız Alye Shojaye mücadelemizde yaşayacak! diyerek devamla,’’Biz kadınları pandemi değil, her gün maruz kaldığımız ataerkil şiddeti öldürüyor. Artan şiddete rağmen, pandeminin ekonomik krize neden olduğu bahanesiyle kadın sığınma evleri kapatılırken, şirketler devlet yardımı ile finanse ediliyor!. Mahkemelerde kadın katillerine verilen cezalar, vergi kaçakçılarına verilen cezalardan daha az olmakta… Kadın katilleri duruşmalarda ‘’iyi hal’’ indirimleri ile küçük cezalarla kurtulabilmektedir. Bu ataerkil şiddeti kabul etmiyoruz ve İstanbul Sözleşmesi yasalarının derhal uygulanmasını talep ediyoruz! denilerek,’’ Jin Jiyan Azadi!, Kadınlara şiddete karşı birlikte direnmeye!’’ sloganlarıyla miting eylemi sonlandırıldı. Miting ardından kadın aktivistler hep birlikte saat 09.15’te 6 nolu mahkeme salonunda başlayan duruşmaya katıldılar. Korona önlemlerine rağmen çok sayıda devrimci demokratik kadın temsilcilerinin duruşmaya katılması dikkati çekti.

Devrimci kadın örgütleri yaptıkları açıklama ile, ilerde yapılacak duruşmalara da katili protesto ve katledilen kadın arkadaşı Alye Shojaye’yinin davasının takipçisi olmak için duruşmalara katılacaklarını belirttiler. Kadınlar “Kadın katliamları 21. yüzyılın yüz karasıdır” dediler.

Katliama dair:

Afganistan’dan Almanya’ya mülteci olarak gelen Shojaye ailesi, Stuttgart’ın Nordbahnhof semtinde ikamet ediyordu. Aile içi kıskançlık tartışmalarının ardından, Golagha Shojaie adlı erkek, 42 yaşındaki eşi ve 2 çocuğunun annesi olan Alye Shojaye’ye mutfak bıçağıyla sokak ortasında saldırdı. ,Alye Shojaye’yi  boğaz ve üst vücudunun çeşitli yerlerinde ağır yaralayarak, 19 Haziran 2020’de öldürdü.

Alye Shojaye’nin katil eşinin duruşması, Stuttgart Eyalet Ceza Mahkemesi 4 Aralık 2020’de katil suçlusu ve 2 suç ortağı ile avukatları Urcun, Sammy, 1 tercüman ve Ceza Mahkemesi hakimi BE. İle yardımcı senato eşliğinde saat 9.15’te başladı. Duruşmalar 22.12.20, 12.01.21, 14.01.21, 21.01.21, 22.01.21 tarihlerinde devam edecek. Duruşmaların seyrine göre ilerdeki tarihlerde de devam edecek.

Almanya da artık kadınlar için güvenceli bir ülke değil!

Almanya sınırları içinde de hemen hemen her gün bir kadın katliamı haberiyle uyanıyoruz. Yaşam koşullarının Korona ve benzeri şeylerle zorlaşması, insanların evlerden kalma zorunluğu ve kadının her gün hak ve özgürlüğününün bilincine varması kendisinin şiddet veya katledilmesine neden oluyor.

Almanya’da yaşayan mülteciler ve yerli halktan bireylerden her gün bir kadının bir erkek partneri tarafından öldürüldüğü veya öldürülmeye çalıştığına şahit oluyoruz; Federal Kriminal Polis Bürosu istatistiklerine göre, üç günde bir katliam veya şiddet olayı yaşanabiliyor. Toplamda, geçen yıl yaklaşık olarak 140.000 eş şiddeti vakası oldu. Federal Aile Bakanı Giffey rakamları “şok edici” olarak nitelendiriyor. Almanya’da sadece geçen yıl içinde 113.965 kadın (yüzde 82.1) dahil olmak üzere 138.893 kişi ya yakını veya eşinin şiddetine maruz kaldı.

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑