Gençlik

Published on Eylül 29th, 2021

0

‘Kiralar bir iken iki oldu, geçinemiyoruz’

Ekonomik krizin faturası öğrencilere, işçi ve emekçilere kesiliyor. “Barınamıyoruz” diyen öğrenciler günlerdir direniyor. Yüksek kiralar, artan faturalar, insanların yaşamını sürdürebilmeleri için en temel ihtiyaçları olan gıda ürünlerindeki fiyat artışı, milyonlarca yoksulun hayatını daha da zorlaştırıyor. Kadıköy’de yaptığımız sokak röportajında sorularımızı yanıtlayan kişiler, barınmanın en temel hak olduğuna dikkat çekti, asgari ücret, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle geçinemediklerini söyledi.

Okulların açılmasının ardından özellikle üniversitelerin bulunduğu şehirlerde ev kiralarında fahiş düzeyde bir artış yaşandı. İktidarın devlet yurdu diye bilinen KYK yurtlarının kapasitesini düşük tutması, öğrencileri fahiş fiyatlarla özel yurt ya da kiralık evlerde veya tarikat/cemaat yurtlarında kalmaya mecbur bırakıyor.

Ekonomik kriz pandemi sürecinde daha da derinleşirken, emekçiler en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale getirildi. Covid-19 pandemisi sürecinde işçi ve emekçiler ölüm pahasına çalışmaya zorlanırken, patronlar karlarına kar kattı.

İktidarın sermayeden yana politikalarına karşı tepkiler sürerken, kiraların yüksek olması nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrenciler sokağa çıktı. “Evimiz, yurdumuz sokaklardır” diyerek direnişe geçti.

Ancak barınamama sorunu yalnızca öğrencilerin değil, tüm mülksüzlerin sorunu. İktidarın sermayeden yana politikaları işçi ve emekçileri gittikçe yoksullaştırıyor. Açlık sınırındaki asgari ücret; ne ev kirasına, ne beslenmeye ne de sosyal hayata yetiyor.

İstanbul Kadıköy’de mikrofonumuzu uzattığımız insanlar yoksulluk ve barınma sorununa ilişkin konuştu, yaşadıkları yoksulluğa dikkat çekti, geçinemediklerinin altını çizdi.

‘GEÇİNEMİYORUZ’
Halitağa Caddesi’nde ETHA’ya konuşan bir kişi, asgari ücretle geçinemediklerini söyledi, “Kiralar bir iken iki oldu, geçinme konusunda üst kesim gayet iyi alt kesim kötü” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın barınma hakkı talebi için öğrencileri yalan söylemekle itham etmesine tepki gösterdi ve şöyle devam etti: “Benim tanıdığım birçok öğrencinin cebinde 5 kuruş para yok devletin destek vermesi gerekiyor. Öğrenciler memleketlerini terk edip geliyor ama ne kalacak yerlerinin paralarını verebiliyorlar ne de geçimlerini sağlayabiliyorlar. Devlet öğrencileri tarikat yurtlarına yönlendireceğine, cemaatlere yardım edeceğine öğrencilere yardım etsin. Bizlerin gelecek nesle katkıda bulunup onlara yol açmamız gerekiyor, gençlere devletten herhangi bir destek yok.”


‘EV KİRASINI ZOR ÖDÜYORUM, FATURALARI ÖDEYEMİYORUM’
Bir üniversite öğrencisi ise hem okuduğunu hem çalıştığını anlattı. Konut kiralarının yüksek olmasına tepki gösterdi, 2022 yılı başından itibaren kiralarda zaten artış yaşanacağını hatırlattı. Kirasını zor ödediğini, faturalarını ödeyemediğini anlatarak, iktidar cephesinden öğrencilerin eylemlerini hedef gösteren açıklamalara tepki gösterdi, “Yaptıkları açıklamalar samimi değil, bize fayda sağlamayacağını biliyoruz” dedi.

Kadıköy’de oturduğunu, kirasının yüksek olduğunu söyleyerek, “Asgari ücretle geçinemiyoruz. Kiramı zar zor ödüyorum. Faturalarımı ödeyemiyorum. Ben aynı zamanda öğrenciyim, zorlanıyoruz, çok zorlanıyoruz” dedi. 

‘SİSTEM DEDİĞİMİZ ŞEY YÜKSEK KİRA VE VERGİDİR’
Mikrofonlarımıza konuşan bir başka kişi de pandeminin fırsat görülerek kiralarda yüksek artışa gidildiğini söyledi, “Bu sorun herkesi etkiliyor insanların barınma gibi temel ihtiyaçları var” dedi. Öte yandan ev sahiplerinin kısa yoldan para kazanmak istediklerini ve bunun da son derece art niyetli olduğunun altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: “Bu kiralar ile insanlar mağdur oluyor ama umurlarında değil. Amaçları para kazanmak, yoksul dediğimiz kesim o parayı karşılayamayacak; insanların merkezi yerlerde yaşama gibi bir imkanı yok daha varoş merkezin dışına itme politikası bu aynı zamanda. Buna karşı yasal bir düzenleme yapılabilir ancak sistem buna izin vermez. Sistem dediğimiz şey zaten yüksek kira ve vergidir.”

‘BU SADECE ÖĞRENCİLERİN SORUNU DEĞİL’
Son olarak öğrencilerin eylemini değerlendirdi ve iktidarın sözlerini eleştirerek şöyle devam etti: “Barınma en temel ihtiyaçlardan bir tanesi. Fiyatlar bu kadar yüksekken 3-5 arkadaş bir araya gelip ev tutamıyorlar. Öğrencilerin yaptığı eylem hem ses hem de sonuç getirmek için iyi bir şey. Bu sadece öğrencilerin sorunu değil; evlenecek çiftlerin, evini değiştirmek durumunda kalan ailelerin de sorunu. Öğrencilerin talebi herkesin talebi. O yüzden hedef gösteriyor, barınma sorununu çözdük diyor; çözdüğü yok hepsi tarikat yurdu. Devlet yurtlarında 8-10 kişilik odalarda, pandemi döneminde tamamen sağlıksız bir yaşam sunuyorlar öğrencilere. Umarım öğrenciler bir sonuç alacaklardır.”

(ETHA)

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑