Basın-Yayın

Published on Mart 28th, 2021

0

Belgelerin yenisi çıktı! “Kurtuluş Belgeler” Avrupa Demokrat’ta

Kurtuluş Belgeler 6. Kitabı da 548 sayfa olarak çıktı. “Kurtuluş Belgeler” ve “Sosyalist Ahlak Devrimci Tavır”, “Sosyalist İdeolojik Eğitim”, “Kurtuluş-Yazıları” olmak üzere PDF formattaki toplam 9 kitabın linkini aşağıda bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde yenisi çıkan belge kitapların hepsine, bu linklere tıklayarak, isterseniz hemen okuyabilir ve indirerek, arşivinize alabilirsiniz. Devamının geleceği “Hazırlık Grubu” tarafından da açıklanan belgelerinin yenileri çıktıkça, buraya yüklemeye devam edeceğiz.

Avrupa Demokrat Gazetesi olarak, özellikle yazı kurulumuzun büyük çoğunluğu Kurtuluş geleneğinden gelmektedir. Bu nedenle, bu belgelere özel ilgimizin olduğu aşikardır. Ama bu ay birinci yılını dolduran ve büyük ilgiyle takip edilemeye devam edilen Avrupa Demokrat Gazetesi, internet sitesiyle ve facebook sayfasıyla, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da tüm devrimci- demokrat, ilerici ve yurtsever çevrelere aynı mesafede durmaya devam edecek. Bu “sansüre inat” ve “sosyalist demokrasi” anlayışımızın olmazsa olmazıdır.

İyi okumalar…


Geçtiğimiz günlerde çıkan Kurtuluş Belegeler-6 ile ilgi olarak “Çalışma Grubu”nun açıklamsını aşağıda veriyoruz:

KURTULUŞ BELGELER-6

Değerli Yoldaşlar, dostlar,

KURTULUŞ BELGELER Kitap Dizisinin 6. kitabı da bitti. Aslında bu kitabın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yetiştirilmesi planlamıştı. Ne yazık ki bu tarihe yetiştirmek mümkün olamadı. Özellikle 30-40 yıl öncesi koşullarda kartpostal boyutunda hazırlanıp çoğaltılan ve okunması haylice zorlaşan birçok kaynak yazıyı okuyabilmek ve yeniden dizmek hayli zaman alıyor. Buna rağmen gecikmeden dolayı özür diliyoruz.

Çalışma Grubu’muzu genişletiyoruz ve genişleteceğiz. Bu çalışma grubu elbette sadece “ortak tarihimize ait belgelerin” olduğu gibi derli toplu aktarımını gerçekleştirmek amaçlıdır. Bunun dışında üstü kapalı ya da açık hiç bir ön ya da art niyete sahip değildir. Yayınlanan belgelerin dışında yayın felsefesine kattığımız tek şey, “bu tarihi yaratanların, bu tarihin yazarları olması”dır.

Herkes yazmalıdır elbette, ama toplumun ve eylemin dışında üretilen bir düşüncenin, salt yaşananların analizi üzerinden gerçeği anlatabileceğini düşünmek mümkün değildir. Elbette bu iki yazım türüne de gereksinim vardır. Ne var ki, toplumsal yapılanması bize benzeyen, yani mutlak otorite altında yaşaması benimsetilmiş toplumlarda “lider” kültü çok önem ifade eder. Bu tür toplumlarda, sıradan insanın toplumsal hareketin gelişimindeki rolü neredeyse yok sayılır. Oysa sınıf savaşımımın kendisi de gerçekte “ayakların” yeni bir toplumun inşasındaki büyük rolünü göstermiyor mu? Tarihi yaratan asıl gücün sınıf ve sınıflar arası çatışma olduğunu iddia ediyorsak elbette (bireylerin rolünü yok saymadan) tarihi, bireylerin (“liderlerin”) yaptığı düşüncesine düşmemek gerekir. Her siyasal düşüncenin bizlerce (hatta birkaç bin) yıllık birikimler üzerine kurulabildiğini unutmamak gerekir.

Derdimiz tarih felsefesi üzerine oynamak değil. Ama sokak sokak, mahalle mahalle, kent kent sürdürülen bu mücadelenin tarihi ve bu mücadelede savaş cephesinde kaybettiğimiz yüzlerce yoldaşımızın öyküsü, hareketimizin üzerine inşa edildiği gerçek emektir. Tarihi hiç bir zaman liderler yapmaz, liderleri de tarih yaratır.

KURTULUŞ KENDİNİ ANLATIYOR sözlü tarih çalışması benim de yürekten desteklediğim bir çabadır. Ama biliyoruz ki sokağın öyküsünü yazmaya bu çalışmanın gücü yetmez. Bu nedenle sokak, kendi öyküsünü üretmelidir. Bu mücadelede kaybettiğimiz yoldaşlarımızın anılarını yaşatmaktaki tek amacımız, onların en değerli bedeli ödeyerek sürdürdükleri bu mücadeleyi, onların hayallerine sahip çıkarak sürdürmek için değil midir? “Benim yazı yeterli değil” sözünün gerçek bir mazeret olduğunu iddia ederek kendimizi kandırmayalım. Öykülerinizi derli toplu sisli kayda da geçirseniz bunları yazıya dönüştürmek mümkündür. Hani “devletin yönetimine çağırdığımız proleterlerin birkaç üniversite bitirdiğini düşünmüyoruz” sanırım. O halde yoldaşlar, kollarınızı sıvayın! Emeğinizi ve severek ödediğiniz bedelleri, gerçeğe bire bir uygun olarak gelecek kuşaklara aktarın. 2100 yıldır umutlarımızın ışığı olan Köle Spartakus’un rüyasını gerçekleştirme umudu değil midir 2100 yıl sonra bile ölümü göze almamızın nedeni? Ve onun bütün insanlığa umut veren mücadele öyküsü günümüzde onun külleri üzerinde yükseltenler değil miydi her rengiyle sosyalist devrimci hareketler?

Yazın yoldaşları, dilinizin yeterliliği yetersizliği değil sorun, çünkü sizin dilinizi 2100 yıldır anlayanlar her zaman ve sadece toplumun ayaklarıydı. Sizlerin aktarımlarını yazıya dönüştürmek de “bizlerin derdi olsun”! Böylece, hiç olmazsa sizler üzerinden kazandığımız “onuru”, sizlerle paylaşabilelim.

Yazılarımızı; tarihe düşürmek istediğimiz notlarınızı; gelecek kuşaklar için sakladığımız belgelerimizi ortaklaştıralım. Bilin ki, yarın, bizler yaşıyor olmasak da, Simung kuşu gibi, gelecek mücadeleler sizlerin küllerinizden yeniden beden bulacaktır.

Çükü insanlığın Spartakus’lardan günümüze dek ulaşıp gelen hayaller, bizim çocukluk hayallerimizdir? Ve biz bu hayallerimizi terk etmeyeceğiz.

Yazın arkadaşları! Yazı çocukluk hayallerinizi yaşatır, büyüyerek geleceğe taşır! Yani yazmak, yaşamak ve yaşatmak’ın bir biçimidir. Yani yazmak, yaşamakta ısrar, yaşamak için direnmek demektir!

Saygılarımızla.

İletişim:
aycicek@gmx.net
(e-mail adresinizi iletirseniz kitaplar gönderilebilir.)
https://avrupademokrat.com/
(Gazeteden, doğrudan pdf format olarak indirebilirsiniz.)
İsmail Yıldırım: (+ 90) 0532 163 05 27
Basılı kitap olarak isteyenler bu telefona bildirebilirler.)











Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑