Halklar ve İnançlar

Published on Ekim 21st, 2020

0

Lazca Raporu yayımlandı: 4 yıldır Lazca ders verilmiyor

Laz Enstitüsü, 7 yıllık Lazca dersi raporu yayımladı. Rapora göre 2013-2014’te 65 olan öğrenci sayısı, sonraki yıl 214’e yükseldi. 2017-2018 ve 2019-2020 eğitim yıllarında ise hiç Lazca dersi açılmadı. Laz Enstitüsü Başkanı İsmail Avcı Bucaklişi, “Aydınların ve sanatçıların ilgili olmadıkları bir durum söz konusu. İnsanlar böyle bir dilin olup olmadığını bilmiyor ama bilen de anlatmıyor” diyor.

Laz Enstitüsü, 2013-2020 yıllarını kapsayan ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Lazca Dersi’ başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor, seçmeli derslerin uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesinin, hedef kitleye ulaşılabilmesi için şart olduğuna dikkat çekiyor. Lazca, UNESCO Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre ‘kesinlikle tehlike altında’ statüsünde yer alıyor.

Seçmeli Lazca Dersi raporunda, öğrenciler, öğretmenler, veliler, okul idareleri ve aktivistlerin derslere yönelik tutumları incelendi. Birebir görüşmelerle hazırlanan rapor, ders açma ve seçme süreçleriyle, ders ve materyallerin değerlendirilmesini ve derslerin sürekliliği için önerileri ele alıyor. Buna göre Lazca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında 2013’ten itibaren okullarda seçmeli olarak sunulmaya başlandı. Artvin’in Arhavi, Borçka ve Hopa, Rize’nin Ardeşen, Fındıklı ve Pazar ilçeleri ile İstanbul Beykoz’da ortaokul öğrencileri haftada ikişer saatlik derslerden yararlandı.

LAZCA SINIF AÇILMASINI DESTEKLEMEYEN MÜDÜRLER VAR

Seçmeli dersleri destekleyen müdürlerin olduğu okullarda ders açma süreci kolaylaşırken, karşı çıkan müdürlerin olduğu okullarda daha zorlu bir süreç yaşanıyor. Bu nedenle öğretmenler ve okul idaresi arasındaki işbirliği, dersleri açmada belirleyici bir faktör olarak görülüyor.

(Duvar – Ferhat Yaşar)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑