Engelli Hakları

Published on Ekim 16th, 2020

0

Otizmli birey bakımevinde bahçeye bağlandı

Rehabilitasyon merkezinde kalan otizmli birey, elleri arkasından bağlı şekilde bahçede bırakıldı; olayı veliler görüntüledi. Sorumlu hakkında soruşturma başlatıldı.

Pendik’teki İstanbul Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi adlı bakımevinde bir otizmli bireyin elleri, kıyafetiyle birlikte arkasından bağlandı, o şekilde de bahçedeki banka bağlanarak orada bırakıldı.

Olayı, bakımevinde çocukları bulunan anneler görüntüledi.

CEVİZ OTİZM Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği Genel Sekreteri, Avukat Deniz Yazgan bianet’e yaptığı açıklamada, ailelerin bazılarıyla görüştüğünü, bu uygulamayı yapan kişinin bakım personeli olduğu ve hakkında idari soruşturma açıldığı bilgisini aldığını belirtti.

Bakımevini aradığımızda ise bilgi veremeyeceklerini ifade ettiler.

“Elini ağzına sokuyordu”

Avukat Yazgan, ailelerin kurumla konuştuğunu, bakımdan sorumlu kişilerin ailelere, önce “Dışkısını fırlatıyordu” sonra da “Elini ağzına sokuyordu” gibi gerekçeler sunduğunu ifade etti.

“18 yaşından büyük otizmli bireylerin kabul edildiği bakım merkezi, koğuş sistemine göre düzenlenmiş olan bir devlet kurumu. Burada kalanlar beraber konaklayıp etkinlikler yapıyor. Kentte bu şekilde hizmet veren bakımevi olduğundan uzun bir bekleme sırasına sahip.

“Aileler düzenli okul veya davranış terapisi verecek kurum bulamadıkları, özel olanlara da ücret veremedikleri için çocuklarını 18 yaşından sonra bu bakımevine göndermek istiyorlar. Burada da kontenjan sorunu var.”

“Otizmliler anlatamadığında takipsizlikle sonuçlanıyor”

Deniz Yazgan, bu şekilde bir bağlamanın gerekçesi olamayacağını, hukuken veya psikopatolojik açıdan kabul edilemez olduğunu ifade etti:

“Anneler, çocukları okuldan atılabilir korkusuyla şikayetçi olmada çekingen davranabiliyor. Böyle durumlarda yapılan şikayetler de, bakımevinde kalan otizmli bireyler konuşup yaşadıklarını anlatamadıkları zaman takipsizlikle sonuçlanıyor. Yapanlar inkar ediyor. Tıbbi açıdan tespit edilen bir iz olmadığında ve kanıt olmadığında bu uygulamalar cezasızlıkla bitiyor. Nitelikli bir cezasızlık hali var.”

“Burası zeka geriliği ve/veya davranış bozukluğu olan otizmli bireylerin bakımını hedefleyen bir kurum. Tuvalet eğitiminde veya cinsel eğitimde güçlük çeken otizmli bireylerin yoğun olduğu bir kurum olduğu için sürekli şiddet haberi alıyoruz, çoğu suç duyurusu uzun bir süre soruşturmada kalıyor, çoğu takipsizlikle sonuçlanıyor. Otizmli bireyin kendini sözcüklerle beyan edememesi eşittir delil yetersizliği oluyor.”

“Bir engelliye karşı nitelikli işkence”

Avukat Yazgan bu görüntüde hukuken bir engelliye karşı “nitelikli işkence” uygulamasının sözkonusu olduğunu, ailesinin izin verip vermediği konusunun da kanunen bir şeyi değiştirmeyeceğini ve sorumluların soruşturulması gerektiğini belirtti:

“Aile bilincindeyse de aile de yargılanmalı. Doktrinde binbir türlü alternatif varken ters kelepçe kabul görmemeli.”

“İçeride bağlanan çok oluyor”

Oğlu bakımevinde kalan annelerden Ayfer Özdemir bianet’e yaptığı açıklamada, burada kalan otizmli bireylerin şiddet gördüğünü, bunun da ilk bağlanma vakası olmadığını söyledi: “İçeride bağlanan çok oluyor.”

Oğlu Sinan Gündoğdu’nun maruz kaldığı şiddetle ilgili daha önce de bianet’e konuşan Özdemir, bu olayla ilgili fotoğrafları sosyal medyadan paylaştığını, ardından kurumdan arandığını ve veli görüşmelerinin bir süreliğine durdurulduğunu ifade etti.  

Kendi oğlunun gördüğü şiddetle ilgili açılan adli ve idari soruşturmalar devam ediyor.

(Bianet)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑