Kadın no image

Published on Mayıs 22nd, 2020

0

Ruanda kürtaj nedeniyle tutuklanan 50 kadını serbest bırakacak

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, bir afla kürtaj nedeniyle hapse atılan 50 kadını serbest bırakacak. Guardian’ın haberine göre mahpus kadınların 6’sı ömür boyu, 2’si 25 yıl, diğerleri ise 23 aydan 20 yıla değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Kararı olumlu karşılayan aktivistler, kürtaj yasalarının gevşetilmesi ve ömür boyu hapis cezası gibi uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Great Lakes İnsan Hakları ve Kalkınma Girişimi (GLIHD) genel müdürü Tom Mulisa, “Bu olumlu bir adım,” diye değerlendirdi. Kenya’daki İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Dr. Agnes Odhiambo da,“Bu iyi bir hareket olsa da, kadınlar ve kızlar ilk etapta asla üreme haklarını kullandıkları için hapsedilmemelidir. Ruanda hükümeti kürtaj yapan kadınlar için cezai tedbirleri kaldırmalı” diye konuştu.

Ruanda, 2018 yılında ceza kanununu revize ederek, sadece küçükler, tecavüz, zorla evlilik, ensest ve hamileliğin sağlık riski taşıdığı durumlarda kürtaj yapılmasına izin verdi.

Ruanda Tıp ve Dişhekimleri Konseyi’nin 2016 rakamları göre ülkede 10 bin 55 kişiye bir doktor ve 15 ila 49 yaş arasındaki her 4.064 kadın için bir ebe olduğunu gösteriyor.

Sağlık Entegre Gelişimin genel müdürü Dr Afrodis Kagaba, kürtajın erişiminin ne kadar zor olduğunu, daha fazla insanın güvenli olmayan çözümlere doğru itildiğini söyledi. “Hemşireler ve ebeler, normalde kadınların yüzde 80’inden fazlasının doğum yapmasına yardımcı oldukları için kürtaj operasyonlarını güvenle yapabilirler. Hiçbir şey iptal etmeye karar veren bir kadını durduramaz. Kanun iyidir, ancak bildiğimiz gibi, hastanelerin yaklaşık yüzde 40’ı dini organlara aittir ve inançları nedeniyle hizmet sunamazlar. Bu nedenle, sağlık hizmeti sağlayıcıları henüz kanunu anlamadılar, artık gerekli olmayan kanıtlara ihtiyaç duyuyorlar ”dedi.

Kadınların tutuklanmasında kolluk kuvvetleri kullanılması, güvenli olmayan kürtaj sonrası tıbbi yardım alma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına geliyor.

Üreme hakları grubu Ipas ve GLIHD tarafından yapılan 2015 tarihli bir araştırma, yasal engellerin, kültürel ve dini damgalamanın kadınların Ruanda’da güvenli ve yasal bir kürtaj almasını neredeyse imkansız hale getirdiğini ve büyük çoğunluğun kırılmayan güvenli olmayan prosedürlere başvurmaya zorlandığını buldu.Guttmacher Enstitüsü’nün 2013 raporu, her yıl Ruanda’da yaklaşık 60 bin kürtaj meydana geldiğini ve istenmeyen gebeliklerin yüzde 22’sinin kürtajla sona erdiğini tahmin ediyor.

Mevcut son rakamlar, 2014 yılında kürtaj için hapsedilen 227 kadının olduğunu gösteriyor. Kaç kişinin ise hapiste kaldığı belli değil.

(Yeni Özgür Politika)

Tags: , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑