Emek

Published on Mayıs 5th, 2021

0

SES: Ebeler salgını yönetemeyen yöneticilerin diyetini ödüyor

Pandemi gölgesinde kutlanan 5 Mayıs Ebeler Günü’ne ilişkin açıklama yapan SES, “Biz ebeler de salgını yönetemeyen yöneticilerimizin yol açtığı sonuçların diyetini ödüyoruz” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, 5 Mayıs Ebeler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

Ebelik mesleğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten SES, “Çeşitli kültürlerde, inanışlarda, dillerde akıllı ve bilge kadın olarak bilinir, toplumlarda saygı görmüş, üstün meziyet ve beceriye sahip olduklarına inanılmıştır. Ebeler tarihin her döneminde yaşamı yeniden üretmek için görev almış, tarihsel süreç içerisinde şifacılık, toplum sağlığı ve koruyucu sağlık hizmeti kapsamında rol oynamışlardır” dedi.

Günümüzde ise izlenen sağlık politikaları ile tarihsel bağlamından kopartılarak özerk ve özgün yapısı yok edilmeye, değersizleştirilmeye ve meslek olarak görünmez kılınmaya çalışıldığını vurgulayan SES, “Ebeler olarak hem kadın, hem de ücretli emekçi olarak sömürünün katmerlisini yaşamaktayız. Bu nedenle de kadın mesleği olarak algılanan ebelik mesleğinin sorunlarının çözümü, emek mücadelesi ve kadın özgürlük mücadelesini birlikte yürütmekle mümkündür” diye belirtti.

SES, AKP eliyle yürütülen neoliberal politikaların ürünü olan sağlıkta dönüşüm programının ebelerin mesleki özerkliklerini yok saydığını ve sorunlarını daha da büyüttüğünü, ebelik mesleğini “Aile sağlığı elemanı” olarak tanımladığının altını çizdi.

Bu yıl ebeler haftasını salgının yarattığı olumsuzluklar, derinleşen ekonomik kriz, artan yoksulluk, antidemokratik uygulamalar ve artan baskılarla karşıladıklarını ifade eden SES, “Pandemide artan iş yükü ve çalışma koşullarının düzeltilmemesi yıpranmışlık ve tükenmişlik problemlerimizi kat be kat arttırmıştır. Pandeminin başlarında alkışlanan biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri vergi yükünün enflasyon oranlarının altında ezildik, ezildikçe de yoksullaştık. Artan iş yükümüz, angarya çalışma, mobbing, şiddet, tükenmişlik duygusunun yanı sıra değersizleştirilme duygusu ve pandemide izinsiz, dinlenmeksizin virüs yüküyle sağlık ve sosyal hizmet üretirken tükendik ve hayatlarımızdan olduk” dedi.

SES, “Salgının kontrolden çıkması ile birlikte biz ebeler de salgını yönetemeyen yöneticilerimizin yol açtığı sonuçların diyetini ödüyoruz. Sağlık yönetiminde şeffaflığın olmaması, mobbing ve yöneticilerin iş bilmemezliği sonucu binlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisi Covid-19 hastalığına yakalanmış ve yüzlercesi hayatını kaybetmiştir” diye kaydetti.

“Pandeminin yükünü çeken biz, ailemizden, çocuklarımızdan uzak kalan biz, ölen yine biz. Bugün genelgeler bizim taleplerimizi karşılayacak şekilde çıkarılmalıydı. Hani bizi alkışladınız ya, hani bizi kahraman ilan ettiniz ya; biz ne alkış ne de kahraman olmak istemiyoruz, biz taleplerimiz karşılansın istiyoruz” diyen SES, ebelerin taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Performansa dayalı ücretlendirme değil, artan enflasyon göz önünde bulundurularak temel ücretin en az yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli,
🔹Ebelik mesleğinin görev alanları netleşmeli, Mesleki Tanımlamalar Yasası derhal çıkarılarak, mesleki bağımsızlıkları geri verilmeli,
🔹Her iş yerinde 7/24 saat açık, nitelikli, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti verilmeli,
🔹Pandemide sağlığımızı korumak için uygun sayıda, nitelikte ve kadın emekçiler için uygun kişisel koruyucu ekipman temin edilmeli,
🔹Doğum izinleri 24 ay ücretli olarak yeniden düzenlenmeli, 
🔹Ebelik özgün bir meslek olduğu için görev tanımı ve yetkileri belirlenmeli, uzmanlaşmaları önündeki engeller kaldırılmalı,
🔹Ebelik mesleği ‘Aile Sağlığı Çalışanı’ sınıfından çıkarılarak gerekli düzenlemeler yapılmalı,
🔹İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına gereken önem verilmeli, Covid­-19 tanısı alan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin illiyet bağı aranmaksızın iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalı,
🔹ASM’lerde vekil ve sözleşmeli olarak çalışan ebeler kadroya alınmalı,
🔹Stajyer Ebeler aşılamada öncelikli sırada değerlendirilip aşılanmalı.

(ETHA)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑