Güncel

Published on Eylül 3rd, 2021

0

Siyasi yasak istenen 451 HDP’liden savunma istenecek

HDP hakkında açılan kapatma davasında AYM, savunma için ek süre verirken, hakkında siyasi yasak istenen 451 siyasetçiye iddianame tebliğ edilecek, 30 gün içinde savunmaları istenecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi (AYM) partiye savunma için 60 gün ek süre verirken, hakkında siyasi yasak HDP’lilerden de savunma yaptığı istenecek.

Parti kapatma davalarında partinin tüzel kişilik olarak kabul edilerek, iddianame sadece kapatılmak istenen partiye tebliği esas alınıyordu. HDP’nin başvurusu üzerine AYM, 451 siyasetçiye kapatma iddianamesini tebliğ ederek, 30 gün içerisinde savunma yapmalarını isteyecek.

HDP tarafından 11 Ağustos’ta yapılan ek süre talepli başvuruda, 843 sayfa iddianame, 68 klasör ve 8 flash bellek içerisinde yer alan tüm soruşturma, kovuşturma ve fezlekeler, tanık, gizli tanık ve itirafçılara dair güncel bilgiler ve haklarında verilen kararları talep etti. HDP il, ilçe binalarında yapılan aramalarda elde edildiği belirtilen evraklara ilişkin alınan kararların da kendilerine tebliğ edilmesini istedi.

HDP AMİCUS CURİAE GÖRÜŞÜ TALEBİNDE BULUNDU
Bunun yanı sıra HDP, AYM’den Venedik Komisyonu’ndan “Amicus Curiae” görüşü istenmesini de talep etti.

Latince bir hukuk terimi olan Amicus Curiae, bir davanın tarafı olmadan mahkemeye, karara dayanak teşkil edecek bilgiler sunan kişi veya kuruluş anlamına gelmektedir. Amicus Curiae, verilecek kararın yaratacağı geniş hukuki, sosyal ve ekonomik etkileri mahkemeye iletir ve endişeleri dile getirir. Karardan etkilenebilecek olan kişilerin sesini duyurabileceği bir müdahale aracı işlevi görür. Mahkemeyi daha geniş, daha kapsamlı ve daha doğru bir yasal çerçevede karar vermeye teşvik eder. Alternatif hukuki argümanlar sunarak içtihat geliştirmeyi amaçlar.

HDP Hukuk Komisyonu’nun diğer taleplerinin kabul edilip edilmediği ise AYM tarafından alınan kararın HDP’ye tebliğ edilmesinin ardından belli olacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Savunma için verilen ek süre tamamlandıktan sonra HDP, ön savunmasını AYM’ye verecek. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra AYM tarafından belirlenecek tarihlerde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toparlayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

AYM 3’TE 2 ÇOĞUNLUKLA KARAR VERECEK
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu belirlenmesi halinde, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

(ETHA)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑