Kadın

Published on Aralık 1st, 2020

0

Sürer: Hep polisler değil ya kadınlar da göz yaşartıcı kullanmalı

Oyuncu Nur Sürer, yetkililerin yaptığı “şiddet azaldı” açıklamasını hayretle karşıladığını belirterek, “Şiddeti normalleştirenlere karşı birlikte mücadele edelim” diyor.

“Bir hayvan asla insan gibi zalim olamaz böylesine ustalıklı böylesine sanatsal zalimlik insanda olur sadece.”

Ünlü yazar Dostoyevski’nin bu cümlesini hatırlatan kişi oyuncu Nur Sürer. Sürer, erkek şiddetinin arttığı böylesi bir dönemde yetkililerin, “şiddet azaldı” açıklamalarını da gerçekçi bulmuyor.

Şiddetin önlenmesi için faillere verilen cezada hiçbir koşulda indirim yapılmaması gerektiğini söyleyen Sürer, “Bana şiddet uygulansaydı karşılık verirdim herhalde” diyor.

Sürer’le söyleştik. 

“Kadınlar savunma tekniği öğrenmeli”

Fotoğraf: Şenol Akdağ sosyal medya, 1990’da Zonguldak madenci yürüyüşü Tarık Akan ve Nur Sürer grevcilerle birlikte nöbet tuttu

Size, şimdiye kadar şiddetin herhangi bir türü uygulandı mı?

Şu ana kadar herhangi bir şiddetle karşılaşmadım. Öyle ufak ağız dalaşı dışında büyük şiddet içeren durumlar olmadı.  Olsa ne yaparım? Bilemedim. Ancak şunu hissediyorum sanırım, karşılık veririm diye düşünüyorum.

“Kadınlar da gözyaşartıcı sprey kullanmalı”

Sizin şiddete karşı ne gibi pratikleriniz var?

Şiddetin her türlüsüne karşı biriyim. Sorunların şiddetle değil, barış ve diyalogla çözülebileceğine inanıyorum. Kadın ve erkek arkasındaki sorunların da yine diyalogla çözülmesi gerekir, şiddetin sorun çözmediğini biliyoruz.

Erkeklerin uyguladığı şiddete karşı da kadınların kendini koruyabilecekleri bir takım savunma tekniklerini öğrenmeleri gerek diye düşünüyorum. Çantada taşıyabilecekleri göz yaşartıcı spreyler de olabilir. Onları hep polisler kullanacak değil ya kadınlar kendilerini korumak için kullanabilir.

Şiddetin bu kadar yayılmasına tepkiniz nedir?

Pandemi dönemi başlamadan önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun demeci vardı. “Kadın ve çocuğa şiddette %29 azalma var” diyordu. Hiç gerçeği yasıtmıyor. Bir kere kamuoyuna yansıyan bir sürü şiddet vakası var. Onları da mı görmüyorsunuz?

Kadınları en yakınları katlediyor. “Uzaktan beğeniyordum karşılık vermedi” diyen erkekler öldürüyor kadınları. Cinayetleri önlemek için kadın örgütleri de yeterli olamıyor.

Bu cinayetlerde uzaklaştırma denen zayıf önlemlerin bir işe yaramadığını görüyoruz. Elektronik kelepçe takılabilir cezalar en üstten verilmeli ve asla cezaevinden çıkarılmamalı bu erkekler. Öyle kravat takıp takım elbise giyip indirim alacaklarını düşünmeyecek cezalar verilmeli. Bir de bu cinayetlerde mahkeme sadece erkeğin söylediklerini duyuyor, kadınları kimse duymuyor, zaten öldürülüş oluyorlar. Pınar Gültekin’i öldüren erkeğin savunmasını alçakca buldum.

Sizin çözüm önerileriniz neler?

 Bu cinayetlerin bitmesi için sert önlemler şart. Son 10 ayda en az 253 kadın öldürüldü. Yazıklar olsun bu ülkeye, kadına çocuğa şiddeti normalleştirdiler.

Dostoyevski’nin bir cümlesiyle bitireyim, “Bir hayvan asla insan gibi zalim olamaz böylesine ustalıklı böylesine sanatsal zalimlik insanda olur sadece.”

Nur Sürer hakkında

Bursa Anadolu Kız Lisesi’nden mezun oldu.

Erden Kıral’ın Bereketli Topraklar Üzerinde filmi ile sinema hayatına adım atan sanatçı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde iki kez “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü kazandı.

Bugüne değin kırktan fazla filmde ve televizyon dizilerinde oynadı. İlk uluslararası çalışması 1984 yılındaki Ayna adlı film oldu. Bu filmi 1991 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Oskar Ödülü kazanan[2] Umuda Yolculuk (1990), Dunkle Schatten der Angst (1993) ve Yara (1998) izledi.

Kadın hakları ile yakından ilgilidir, politik duruşuyla da biliniyor.

2007’de İstanbul’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına katılan sanatçı, polislerce gözaltına alındıktan bir gün sonra serbest bırakıldı.

Aldığı ödüller

2020 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü

2002 Ankara Uluslararası Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü, Sır Çocukları

1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu”, Uçurtmayı Vurmasınlar

1982 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Kadın Oyuncu”, Bir Günün Hikayesi

(Bianet)

Tags: , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑