Eğitim

Published on Mayıs 1st, 2020

0

Yardım değil borç yükü

Almanya Eğitim Bakanlığı’nın üniversite öğrencilerine destek olarak açıkladığı yardım paketi tepki topladı. Sendika ve siyasi partiler öğrencileri “ya okulu bırak ya borçlan” ikilemiyle karşı karşıya bıraktığını belirtiyor.

Almanya Federal Eğitim Bakanlığı korona virüs salgını nedeniyle mağdur olan öğrencilere kredi desteği vereceğini açıkladı. Ancak paket öğrencilerin mağduriyetini gidermek yerine, onları yaklaşık 7 bin Euro’luk borç yüküyle karşı karşıya bırakacak.

Almanya’da yüzbinlerce öğrenci, maddi imkansızlıklar nedeniyle öğrenim yaşamının yanında çalışmak zorunda kalıyor. Yarı zamanlı çalışmak zorunda kalan öğrencilerin birçoğu da ya kötü koşullarda ya da düşük ücretlerle ucuz işgücü olarak görülüyor.

Almanya Federal Eğitim Bakanlığı korona krizinden dolayı işlerini kaybeden ve ekonomik sıkıntı yaşayan öğrenciler için bir paket açıkladı. Eğitim Bakanı Anja Karliczek’in açıklamasına göre üniversite öğrencilerine Mart 2021’e kadar aylık 650 Euro’ya varan yardım kredisi sunulacak. Kredi yurtdışından Almanya’ya okumak için gelen öğrencilere de verilecek. 8 Mayıs’tan itibaren kredi için başvurular kabul edilecek, ilk yardım ise, 1 Haziran 2020’de öğrencilerin hesaplarına yatacak.

Acil Fon yardımı

Federal Eğitim Bakanlığı ayrıca üniversitelerin öğrenci hizmetleri dairelerine de 100 Milyon Euro Acil Fon Yardımı aktaracak. Öğrenciler ilgili dairelere, yaşadıkları ekonomik krizi aktaran belgelerle yardım talebinde bulunabilecek. Bu yeni yardım kredileri ilk adım olarak henüz aktarılmamış olan BAFÖG bütçesinden öğrenci hizmetlerine transfer edilecek.

Güncel rakamlara göre Almanya genelinde toplam 2 milyon 897 bin 300 üniversite öğrencisi kayıtlı.

Öğrenci dernekleri tepki gösterdi

Ancak öğrenci dernekleri ve siyasi partilerin gençlik kolları açıklanan paketten memnun değil. En temel eleştiri üniversite öğrencilerine sunulan kredinin geri ödenecek olması. Korona sürecinde mağdur olan iş verenler ve esnaflara sunulan yardımların geri ödenmesi zorunluluğu bulunmazken, üniversite öğrencilerinin krediyi ödemek zorunda kalmaları tepki topladı.

7 bin Euro borçlanacak

Almanya Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) da bakanlığın yardımını eleştirerek, her bir öğrencinin 7 bin Euro’dan fazla borca girmesini yanlış bulduklarını vurguladı.

SPD, Yeşiller ve FDP’nin gençlik komisyonları eğitim bakanlığının paketini, “öğrenciler zorunlu bir şekilde borç altına sokuluyor” şeklinde nitelendirerek tepki gösterdi.

900 milyonluk BAFÖG bursu ne için?

Alman Öğrenciler Birliği (Deutsches Studierendenwerk) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2019 yılının bütçesi içerisinde ayrılan fakat kullanılmayan yani öğrencilere verilmeyen BAFÖG bursunun 900 milyon Euro’yu bulduğunu, bunun kolaylıkla öğrencilere kredi olarak değil yardım paketi olarak sunulmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Dardaki öğrenci borçlandırılıyor

Aynı fikri savunan SPD’nin eğitim ve bilim siyaseti alanında Federal Meclis Sözcüsü Oliver Kaczmarek, Eğitim Bakanı’nın BAFÖG’ün herkese açılmasına “ideolojik direniş gösterdiğini” belirtti.

FDP Sözcüsü Jens Brandenburg ise üniversite eğitiminin finanse edilmesi yerine maddi darlığa düşmüş öğrencilerin borçlanmaya zorlanmasının kabul edilemez buldu.

Yeşiller Partisi’nin Yüksel Okul Uzmanı Kai Gehring, öğrencilerin okulu bırakma ya da borçlanma arasında tercihe zorlandıkları eleştirisinde bulundu. Öğrencilerin kira ve yemek giderlerini karşılamak için borçlanmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “sosyal devletin başarısızlığıdır” tespitinde bulundu ve eğitim bakanının istifasını istedi.


NİHAL BAYRAM

(Yeni Özgür Politika)

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑