Belgesel

Published on Eylül 13th, 2020

0

Yokluk – Absence: What Happened to Rabia Naz?

Bir adalet arayaşının belgeseli: “Yokluk – Absence: What Happened to Rabia Naz?” adlı yapım Almanya’da gösterime giriyor.


Hasan Burgucuoğlu (Hamburg)

Hamburg’da “Türkiyede gazetecilik ve Adalet Arayışı – Rabia Naz Belgeseli“ başlıklı İrfan Cüre’nin yönettiği online yayına belgeselin yapımcısı Kutlu Esendemir ve gazeteci Metin Cihan katıldı.

Belgesel yarın (14.09.2020) Berlin’de Hofkino’daki galasından sonra bütün Avrupa’da gösterime giriyor. Bu etkinlik Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından düzenleniyor.

Film gösterimi sonrası Rejisör gazeteci Kutlu Esendemir’in ve yazar Aslı Erdoğan’ın katılacağı bir panel yapılacak.


Hamburg’daki online yayını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:


Film hakkında:

Rabia Naz’a oldu? Gazeteci Kutlu Esendemir “Yokluk” adını verdiği belgeselinde bu sorunun cevabını arıyor. 12 Nisan 2018 tarihinde, Giresun’un ilçesi Eynesil’de, Rabia Naz adında 11 yaşında bir kız cocuğu, evinin önünde ağır yaralı halde bulundu. Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olay sonrası yapılan ilk açıklamalara göre Rabia Naz’a araba çarpmış ve sürücü küçük kızı bırakıp kaçmıstı. Ancak daha sonra yetkililer, Rabia Naz’ın kendisini evinin çatısından attığını, olayın intihar olduğunu beyan ettiler. Soruşturmanın akışı bir anda değişmişti.

Küçük kızın babası bu açıklamayı kabul etmeyerek olayı araştırmaya başladı. Elde ettiği deliller, iktidar partisi AKP’nin ilçedeki belediye başkanının yeğeninin bu suça dahil olduğuna işaret ediyordu. Muhalefet partileri ve gazeteciler bu konunun aydınlatılması talebinde bulundular. Gazeteci Metin Cihan, konuyu kamuoyuna duyurduğu için iktidar yandaşı basın tarafından hedef gösterildi ve bunun sonucu olarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Rabia Naz’a ne oldu sorusuna cevap arayışı, bugün Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün sınırlarına ışık tutuyor. 

Hakkında

Gazeteci Kutlu Esendemir, kariyerine 1989’da Cumhuriyet Gazetesi’nde başladı. Sırasıyla, Leman Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü ve Yeni Harman Dergisi Şef Editörlüğü görevlerinde bulundu. HaberTurk Gazetesi’nin kuruluş aşamasında yer aldı. Çesitli TV programlarına imza attı.

Ülkenin prestijli gazetecilik ödüllerinden Bülent Dikmener Haber Ödülü (1993) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Rafet Genç Haber Ödülü’ne (1994) layık görüldü. “AKP Dönemi’nde Medya” isimli kitabını yayınladı.

Gazetecilik hayatı boyunca sıklıkla Türkiye’nin iktidar gücü ile karşı karşıya geldi. Karşı Gazetesi’nde yöneticilik yaptiği dönem, yolsuzluk araştırmaları nedeniyle hedef haline getirildi. 2015 yılında göz altına alındı ve hakkında dava açıldı. Karşı Gazetesi davası, Mart 2019’da Esendemir’in beraati ile sonuçlandı.

Beraat sonrası Esendemir, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in daveti ile Almanya’ya yerleşti. Aynı zamanda Türkiye’de, “cumhurbaşkanına hakaret” de dahil, aleyhinde açılmış davalar devam etmektedir.


Film ve etkinlik hakkunda daha geniş bilgi için aşağıdaki linke tıklayın lütfen:

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑