Avrupa

Published on Eylül 10th, 2021

0

AvEG-Kon Temsilciler Kurulu sonuç bildirgesi açıklandı

AvEG-Kon’un  faaliyet yürüttüğü ülke temsilcilerinin katılımı ile örgütlenen temsilciler kurulu toplantısı 28-29 Ağustos tarihlerinde Almanya’da  gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan AvEG-Kon Eş Başkanı Özkan Özdemir zorlu bir sürece girmeden önce yapılan Temsilciler Kurulu toplantısının önemi üzerinde durdu. Açılış konuşmasının ardından divan seçimi yapılarak toplantı başlatıldı.

Almanya, Belçika, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Fransa’dan Federasyon ve dernek yönetim kurullarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda verimli tartışmalar yürütülerek gelecek dönem perspektifleri belirlendi.

Pandemi yasakları nedeniyle daha önce belirlenen tarihlerde yapılamayan toplantıya 28 kişi katıldı.

Avusturya dışında Avrupa ülkelerinde faaliyetlerini sürdüren Federasyon ve dernek üye ve yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda şu gündemler ele alındı:

1-Siyasal Süreç değerlendirmesi ve bu bağlamda önümüzdeki süreçteki politik ve kurumsal görevlerimiz.

2-Ülkelerdeki faaliyetlerimizin değerlendirildiği raporlara dair tartışma.

3-AvEG-Kon Logo değişikliği.

4-Sınıf Çalışması (Somut olarak işçi sınıfına yönelik hak ihlalleri, saldırı yasalarına dönük çalışmaların belirlenmesi).

5-Kadın özgürlük mücadelesi görevlerimiz.

6-Birleşik mücadele gündemleri ve görevlerimiz.

7-Devrimci bir olanak olarak Özgür TV ile ilişkileniş.

8- Kurumsallaşmada nasıl yol almalıyız? (Bir deneyim olarak GİK-DER pratiği)

9-Yaz kampı bilgilendirmesi.

Gündemlerin tek tek ele alınarak tartışmaların yapıldığı toplantıda, detaylı bir şekilde siyasal gelişmeler tartışması yapılarak görevler belirlendi.

Bu gündem çerçevesinde, Pandemi dönemini burjuvazinin işçi ve emekçilere iş ve yaşam koşullarını ağırlaştırdığı yasa ve uygulamaların yanı sıra toplumu kontrol altında tutmak, söz, eylem, örgütlenme hakkına yönelik polis yasaları gibi yeni saldırı yasalarını çıkardığı, Fransa’da çıkarılan aşı kartı zorunluluğu ile toplumu denetleme, kontrol altında tutmanın amaçlandığı belirlemeleri yapılarak işçi ve emekçiler içerisinde, sistem teşhirini etkin biçimde yapma kararları alındı.

Diğer politik görevlere dair şu kararlar alındı:

– Afganistan’da dinci, gerici Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından ilericilere ve kadınlara yönelik geliştirilen saldırılara karşı harekete geçilmesi, özellikle Avrupa ülkelerinde burjuva devletlerin Taliban iktidarından kaçarak gelen mültecilere karşı uyguladığı geri gönderme saldırılarına karşı durma, bu konuda yerli, antifaşist örgütlerle mücadeleyi yükseltme.

– Avrupa’da yükselişe geçen göçmen karşıtlığı ve ırkçılığa karşı mücadele, geride bıraktığımız dönemde özellikle Hanau katliamına karşı geliştirilen mücadelenin deneylerinden öğrenilerek daha da büyütülmeli.

– Kısa süreli çalıştırma, işten çıkarmalara, ücretsiz izne gönderilmeye karşı özellikle fabrika önlerinde bildiri dağıtımı gibi çalışmaların örgütlenmesi.

– Kadına yönelik artan şiddete ve kadın bedeni üzerindeki tahakküm politikalarından olan kürtajın yasaklanmasına karşı aktif çalışmaların örgütlenmesi, 28 Eylül’de birçok Avrupa ülkesinde yapılacak olan kürtaj karşıtı eylemlere örgütlü bulunduğumuz tüm alanlardan katılımın örgütlenmesi için çalışmaların yürütülmesi.

– Kapitalist sistemin doğrudan bir sonucu olan doğanın talanı, ekolojik yıkıma karşı sistem teşhirini içeren çalışmaların yürütülmesi. Çalışmalarımızın olduğu tüm alanlarda ekoloji mücadelesine duyarlılık yaratmak için özel çaba içerisine girilmesi.

– Faşist Sömürgeci Saray Rejiminin Avrupa ülkelerinde MİT ve ajan örgütlenmeleri aracılığı ile Avrupa ülkelerinde devrimci, ilerici, muhaliflere karşı geliştirdiği şiddet, izleme, tehdit etme saldırılarına karşı teşhir çalışmaları yoğunlaştırılmalı, devrimci, ilerici örgütlerle birlikte, yerli ilerici, antifaşist örgütler de bu çalışmaya dahil edilmeye çalışılmalıdır.

– Faşist Saray Rejiminin Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik saldırılarına karşı daha güçlü birleşik eylemlerin örgütlenmesi için çaba içerisine girilmeli, birleşik mücadele hattı güçlendirilmelidir.

– Türkiye ve Kürdistan’da HDP ’ye yönelik açılan kapatma davası, HDP’lilere, devrimci, ilerici kuvvetlere yönelik süren gözaltı ve tutuklama saldırılarına karşı daha etkili çalışmalar örgütlenmeli.

ALAN RAPORLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE KURUMSALLAŞMA

AvEG-Kon kongresinden bugüne kadar ikincisi örgütlenen alan raporları konusunda yakalanan düzeyin önemli olduğu belirtilerek yapılan tartışmalarda kurumlarımızın işleyiş sorunlarına işaret edilerek önümüzdeki dönem işlevli Yönetim Kurulların (YK’ların) önemi üzerinde duruldu. Yine 3- 6 aylık faaliyet planlamalarının hazırlanması konusunda mutlaka var olan düzeyin ilerisine gitmek gerektiği üzerinde duruldu. YK’ların düzenli bir araya gelmesi, konfederasyonun federasyonları, federasyonların ise bağlı bulunulan derneklere yönelik canlı denetimlerin gerçekleştirilmesi, gelişim perspektifleri sunulmasının önemi üzerinde duruldu.

Yerel gündemleri izleme ve politika belirlemede ise; “dönem içerisinde olumlu örnekler açığa çıksa da daha fazla gelişimin olanakları üzerinde durulmalıdır” denildi.

Kurumsallaşma çalışmasının önemine dair tartışmalarda ise, “kurumlarımızın açık tutulması, kitle çalışmasının etkili bir aracı haline getirmenin yol ve yöntemlerini daha fazla zorlamalıyız” denildi.

Alanlarımızın başarılı olduğu konulardan birinin politik gelişmelere karşı konfederasyonun aldığı kararları hayata geçirilmesi olduğu, bu çizginin geliştirilerek sürdürülmesinin gerektiği ifade edildi.

SINIF ÇALIŞMASI ve GÖREVLER

İşçi sınıfı içerisindeki çalışmalarımızı her türden genel geçer söylemlerden çıkararak somut, gerçekleştirilebilir planlamalar yapılması gerektiğinin aktarıldığı bu bölümde,

Göçmen işçi kitleleri içerisinde planlı, programlı bir çalışmanın yürütülmesinin önemi üzerinde duruldu. İşçi toplantıları, işçi kurultayı, pilot bölgeler üzerinden yoğunlaşmak gibi biçimlerin seçilerek çalışmaların mütevazı adımlarla da olsa başlatılması gerektiği ifade edilerek bu konuda önümüzdeki dönem görevleri belirlendi. Buna göre;

– İşçi direnişleri ve grevlerle aktif ilişkilerin kurulması.

– İşçi temsilcilerinin olduğu alanlarda temsilcileri bir araya getiren toplantıların örgütlenmesi.

– İşçi ilişkilerimizin bağlı bulunduğu sendikalara üye olmalarının teşvik edilmesi.

– İş yerlerinde temsilcilik seçimlerine işçi ilişkilerimizin yönlendirilerek aday olmalarının sağlanması.

– Sendika binalarının salonlarını kullanma, kadın işçiler arasında çalışmanın bazı pilot bölgeler belirlenerek yürütülmesi.

-Her ülkenin özgünlüğü gözetilerek somut planlamaların oluşturulması.

– Göçmen işçilerin anadillerinde derneklerimizde danışma günlerinin örgütlenmesi. Hukuki danışmanlık ve destek örgütlenmesi.

– Çoğunlukla kayıtsız çalıştırılan göçmen kadınlarla ilgili politik kampanyalar ve çalışmaların örgütlenmesi.

BİRLEŞİK MÜCADELE

Bu bölümde geride bırakılan dönemde birleşik mücadelenin somut olarak örgütlenmesi konusunda yapılan çalışmalar aktarıldı. Siyasal gelişmelerin gerek Avrupa ülkeleri, gerekse de Türkiye’de Birleşik mücadele mevzilerinin güçlendirilmesinin zorunluluğunu gösterdiğini, bu nedenle karşımıza çıkan sorunları aşarak, birleşik mücadelede ısrar ederek ilerlenmesi gerektiği belirtildi. Ve önümüzdeki dönem birleşik mücadele konuları aktarıldı.

KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Kadın özgürlük mücadelesinde ezilen kadın cinsi ve LGBTİ­+’ların  mücadele gündemleri üzerinde durularak politik görevler belirlendi. Politik görevler içerisinde de özellikle kadına yönelik şiddet ve birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmaya çalışan kürtaj hakkı mücadelesi üzerinde durularak, 28 Eylül’de gerçekleştirilecek eylem ve etkinlikler için federasyon ve derneklerimizin somut planlamalar yapması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca kadın özgürlük mücadelesini ele alışta erkek egemen algı ve yaklaşımlara karşı etkin mücadele yürütülmesi, kurumlarımızda erkek egemenliği ile mücadele atölyeleri gibi araçlarla mücadeleyi büyütmenin önümüzdeki dönem mücadele görevlerinden olduğu belirtildi.

LOGO DEĞİŞİKLİĞİ

Temsilciler kurulu AvEG-Kon kongresinde alınan karar gereği logo değişikliğini de karara bağladı.

Yapılan logo önerileri arasında mavi fon üzerinde sarı çark, kırmızı yıldız işareti bulunan logo önerisi yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Basın, medya araçlarıyla ilişkilenişe dair yapılan tartışmalarda ise, özellikle sosyal medya araçlarıyla ilişkilenmedeki zayıflıklara ilişkin tartışmalar yapıldı. Özgür TV gibi araçların yaygınlaştırılması, etkili bir propaganda aracı olarak değerlendirilmesindeki zayıflıkların giderilmesinin üzerinde durularak somut görevler belirlendi.

Toplantı gündemlerine dair sunumların yapıldığı, hemen her başlıkta canlı tartışmaların yapıldığı temsilciler kurulu, yaz kampı sinevizyon gösteriminin ardından yaz kampı bilgilendirilmesi yapılarak sona erdirildi.

Akşam saatlerinde bir etkinliğin de gerçekleştirildiği toplantı, mücadeleyi büyütme sözleri verilerek alkışlarla sona erdirildi.

Tags: , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑