Emek

Published on Mayıs 13th, 2020

0

Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci anıldı

Manisa, Soma’da 6 yıl önce maden göçüğü altında hayatını kaybeden 301 işçi yakınları, hak ve meslek örgütleri, sendikalarca anıldı: “Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor”.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden 301 işçi ölümlerinin 6. yılında birçok kentte yakınları, sendikalar, hak ve meslek örgütlerince anıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) ve Ankara Tabip Odası (ATO), Soma katliamının 6’ncı yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Yeni tip koronavirüs (covid-19) tedbirleri kapsamında 4 saatliğine dışarı çıkmalarına izin verilen Somalı madenci çocukları, bu sürede katliamda hayatını kaybeden babalarının mezarına gitti.

Ankara’da ortak açıklama

Ankara Tabip Odası binasında gerçekleşen toplantıya, emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı. Emek ve meslek örgütlerinin katliamın yıl dönümü dolayısıyla kentteki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğinin Valilik tarafından pandemi gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan ATO Başkanı Vedat Bulut, “Salgından kaynaklı 20 kişinin anma yapmasına izin vermediler ama biliyoruz, madenlerde yüzlerce kişi iç içe sosyal mesafe olmaksızın çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

TIKLAYIN – Ankara Valiliği’nden Soma Katliamı Anmasına Yasak

Toplantıda konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise şu ifadelere yer verdi:

“Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor. Soma’da 5’i mühendis, 301 maden işçisini yitirdiğimiz o günden bugüne acılarımız, yaralarımız daha da büyüdü. Dayıbaşlarına kadar uzanan bir çıkar ortaklığı, yer altında ve üstünde ortaya çıkabilecek olası vahşetin bedelini biliyor ve sonuçlarını göze alıyorlardı.

“Türkiye de her yıl 7 tane daha Soma Katliamı yaşanıyor. İş cinayetlerinin esas nedeni çarklar dönsün, işçiler ölürse ölsün şeklindeki kar hırsı, savsaklanan denetim, özelleştirmeler, üretim zorlaması ve taşeronlaştırmanın teşvik edilmesidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını sermayeye, piyasaya terk etmek, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamak hata değil, bilerek, isteyerek yapılan bir tercihtir.”

Manisa’da anma

Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi tarafından, katliamın 6. yılında Soma Madenci Şehitliği’nde anma programı düzenlendi.

Burada babalarının mezarlarına gelen madenci çocuklarından bazıları, babaları için çizdikleri resimleri babalarının kabrine bıraktı.

İSŞP: Örgütlü mücadele

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) 301 işçiyi yazılı bir açıklamayla andı:

“Soma katliamının yılda bir kez hatırlanıp üzerinden geçilmemesi için birleşmeli, örgütlenmeli ve işçiler olarak kendi taleplerimiz için mücadeleyi büyütmeliyiz. İşçi katliamlarını ve iş cinayetlerini ancak örgütlü, sendikalı mücadele ile durdurabilir, insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarına birleşerek dayanışma içerisinde kavuşabiliriz.”

TMMOB: Acı üstüne haksızlık duygusu

TMMOB’dan yapılan azılı açıklamada ise Soma davası süreci hatırlatılarak, “Aradan geçen 6 yılda, faciada kaybettiğimiz 301 madencinin acısı üzerine, yaşanan adalet faciasının yarattığı haksızlık duygusu eklenmiştir. Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin, yargı ne karar verirse versin, bizler, 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız” denildi.

İHD İskenderun Şubesi: Unutturmamak görevimiz

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi de iş cinayetinin yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Ayten Kılınç, toplantıda şöyle konuştu:

“Bu düzen Soma’da siyaseten ve ahlaken göçük altında kalmıştır. Bu düzen ve onu ayakta tutan zihniyetin sonucu olarak, Türkiye iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri olmuştur. Soma Katliamını unutmamak, unutturmamak hepimizin görevidir.”

Ne olmuştu?

13 Mayıs 2014’te, Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı Soma Kömürler İşletmeleri’ne ait maden ocağında yangın çıktı.

Yangın nedeniyle 420 metre derinlikte bulunan, 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla doldu. Bu sırada madende bulunan 800’e yakın işçi mahsur kaldı.

İş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybederken, 486 işçi ise yaraladı. 162 işçi de madenden sağ olarak kurtarıldı.

TIKLAYIN – Soma’nın 5 Yılı

Dava sürecinde neler yaşandı?

301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin 13 Nisan 2015’te başlayan davası, yerel mahkemede 11 Temmuz 2018’de sonuçlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “taksirle insan öldürmekten” 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi.

Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy hakkında ise 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına hükmedildi.

Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 19 Nisan 2019 tarihli kararında Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde bulurken Soma’daki madenin patronu Can Gürkan’ı tahliye etti. Dosya Yargıtay’da. 

(Bianet / TP)

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑