Ekonomi no image

Published on Ocak 11th, 2021

0

Sosyal medya üzerinden borsa tuzağı

Borsada işlem yapanlara geçen yıl 800 bin kişi daha katılırken, sosyal medya, borsa manipülatörleri için ‘avlanma’ alanına döndü. Piyasa dolandırıcıları, sosyal medya ya da çeşitli mesajlaşma uygulamalarında kurdukları gruplarla bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışıyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte sermaye piyasalarında işlem yapmanın kolaylaşması ve pandemi nedeniyle evden çalışanların sayısındaki artışla birlikte borsaya ilgi arttı. Bu ilgi borsa manipülatörlerinin de iştahını kabarttı. ‘Kısa sürede zengin olma hayali’ satan piyasa dolandırıcıları, sosyal medyada peş peşe açtıkları hesaplarla on binlerce kişiye hızlıca ulaşabiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve profesyoneller ise birbiri ardına verdikleri mesajlarla yatırımcıları bu tuzaklara karşı uyarmaya çalışıyor.

DOĞAN: YATIRIMLARINIZ GASPEDİLEBİLİR

Gedik Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, yatırımın emek gerektiren uzun süreli bir yolculuk olduğunu ifade ederek, “Bu yolculuğun güvenli bir şekilde devam edebilmesi için ilk olarak yolun güvenliğini sağlayanlara kulak kesilmeli, bu yolculuk esnasında size eşlik edecek yol arkadaşları dikkatli bir şekilde seçilmelidir” uyarısında bulundu.

Yatırımcıların, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile WhatsApp, Telegram gibi uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamayacağına dikkati çeken Doğan, şunları söyledi: “Yatırımcılar, kimsenin milyonlarca liralık para cezası, hatta hapis cezasını göze alarak arkasında kötü bir niyet ya da çok büyük bir cehalet olmadan size yardımcı olmaya çalışmayacağını bilmeli. Bu gibi kişilerle ortak hareket ettiğinizde kendi birikimlerinizin ya da ortak olduğunuz hareketle başkalarının birikimlerinin dolandırıcılar tarafından gasp edileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu tür ilişkiler, ya sizin ya da başkalarının mağduriyeti üzerine kuruludur ve dönüp dolaşıp en sonunda sizin de mağduriyetinizle sonuçlanacaktır.”

AA Finans Analisti ve stratejist Cüneyt Paksoy da yatırımcı sayısı artarken özellikle sosyal medya üzerinden ve mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, dikkatli olmamaları durumunda ciddi oranda zarara uğrama ihtimalleri bulunduğunu söyledi.

ENFLASYONDAN KORUNMA VE EK GELİR HAYALİ

Covid-19 salgınının getirdiği kapanmaların ve teknolojinin getirdiği olanaklarla artan finansal araçlara ulaşmanın kolaylaşmasının, gelir peşindeki bireylerin tüm dünyada borsalara ilgisini artırdığını ifade eden Paksoy, küresel ölçekte reel ekonominin gerçeklerinden kopan ve birçok rasyoya göre pahalı hale gelen borsaların bu seyrinin, negatif reel faizde toplanan 17 trilyon dolar nedeniyle ‘yeni normal’ olarak gösterildiğini vurguladı. Paksoy, “Kendi ülkemizde ve borsada yaşanan sürece baktığımızda ise bu küresel tabloya bağlı gelişmelerin, enflasyondan korunma çabası ve ek gelir oluşturma talepleriyle birleşerek yatırımcı sayısını rekor şekilde artırdığını ve tüm hisselere doğru ciddi para girişlerinin yaşandığını görmekteyiz.” dedi.
Türkiye’de geçen yıl borsada işlem yapanlara 800 bin kişi daha eklendi.

Tags: , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑